Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya Serie A’da ırkçılık soruşturması

İtalya Serie A’nın yedinci haftasında Fiorentina ile Napoli, Artemio Franchi Stadyumu’nda kozlarını paylaştı. Napoli’nin rakibini yenerek yedide yedi yaptığı karşılaşmaya Kalidou Koulibaly’nin yaptığı açıklamalar damga vurdu. Senegalli futbolcu, maç esnasında kendisine ırkçı söylemlerde bulunulduğunu kamuoyuna duyurdu. İtalya Futbol Federasyonu (FIGC), Napoli forması giyen oyuncuya yönelik ırkçı hakaretlere ilişkin soruşturma başlattı.

Kalidou Koulibaly, ırkçı hareketlere maruz kaldı

Fiorentina, İtalya Serie A’nın yedinci haftasında Napoli’yi sahasında konuk etti. Napoli’nin rakibini yenerek 21 puana yükseldiği maçın ardından konuk takımın Senegalli oyuncusu Kalidou Koulibaly, maç esnasında kendisine ırkçı söylemlerde bulunulduğunu Twitter hesabından yaptığı paylaşım ile kamuoyuna duyurdu. 

Koulibaly, “Irkçılığa hayır” etiketi ile yaptığı paylaşımda şunları yazdı: “Bana ‘Lanet olası maymun’ dediler. Bunların sporla alakası yok. Bu kişiler belirlenmeli ve statlardan ömür boyu men edilmeliler.” 

Federasyon soruşturma başlattı

İtalya Futbol Federasyonu (FIGC), Koulibaly’nin açıklamanın ardından harekete geçti. FIGC’ten yapılan yazılı açıklamada, federasyon savcısının maç raporlarını aldıktan ve oyuncuyu dinledikten sonra soruşturma başlattığını açıkladı. FIGC, konu ile ilgili Floransa polisi ile işbirliği yaparak soruşturmayı yürüteceğini de duyurdu.

Koulibaly’nin formasını giydiği Napoli, futbolcusuna yapılan ırkçılığa sessiz kalmadı ve Twitter hesabından “Irkçılığa hayır” etiketi ile “Hiçbir şekilde ayrımcılığa yer yok” paylaşımında bulundu.

Fiorentina kulübü de taraftarlarının Kalidou Koulibaly’ye yapmış olduğu ırkçı söylemleri en sert şekilde kınadığını belirtti. Fiorentina Genel Menajeri Joe Barone ise kişisel olarak özür diledi ve CCTV görüntülerinden olaya karışan taraftarların tespit edilmeye başlandığını açıkladı. Fiorentina, Senegalli futbolcuya ırkçı söylemlerde bulunan taraftarların bir daha stada alınmayacağını da altını çizdi.

İtalya futbolunda ırkçılık bu sezon da devam ediyor

Timeoue Bakayoko

Koulibaly’nin maruz bırakıldığı ırkçı saldırı, İtalyan futbolunda yeni bir şey değil. Bu tür olayların sıkça yaşandığı Serie A’da bu sezon, Lazio ile Milan’ın 12 Eylül’deki karşılaşmasında ev sahibinin taraftarları, Milan futbolcusu Tiemoue Bakayoko’ya karşı ırkçı söylemlerde bulunmuştu. Bakayoko’nun haricinde de İtalya Serie A’da forma giyen pek çok futbolcu, hemen hemen her sezon ırkçılığa maruz kalmaya devam ediyor. Günümüzde Adana Demirspor’da top koşturan Mario Balotelli de İtalya’da kariyerini sürdürürken ırkçılık ile mücadele etmek zorunda kalmıştı. 

Mario Balotelli’nin ırkçılık ile mücadele ettiği hayat hikâyesine buradan ulaşabilirsiniz:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.