Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tesla şirketi, siyah çalışanına ırkçı davrandığı gerekçesiyle 137 milyon dolar tazminat ödeyecek

Kaliforniya Federal Mahkemesi, Tesla şirketinin, “N” kelimesi de dahil olmak üzere ırkçı sıfatlarla karşı karşıya kaldığını iddia eden eski çalışanı Owen Diaz’a 137 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi. 2015-2016 yılları arasında şirketin Fremont fabrikasında sözleşmeli asansör operatörü olarak çalışan Diaz, çalıştığı sürece diğer çalışanlar tarafından ırkçı sözlere ve davranışlara maruz kaldığını iddia etmişti. Ayrıca çalışanların tesisin etrafına ırkçı grafiti ve gamalı haçlar çizdiğini belirtmişti.

Şirket, Diaz’a yaşadığı duygusal sıkıntı için 6.9 milyon dolar, cezalandırıcı tazminat olarak da 130 milyon dolar ödeyecek. Cezalandırıcı tazminat Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hukuk sisteminde caydırma amacıyla veriliyor. Mahkeme, şirkete yüksek miktarda ceza vererek onu ileride ortaya çıkabilecek olası ırkçı davranışlardan caydırmayı amaçlıyor.

Owen Diaz

Diaz, The New York Times’a verdiği demeçte, “Bu noktaya gelmek uzun sürdü, omuzlarımdan büyük bir yük kalkmış gibi oldu” dedi.

Diaz’ın avukatı Kaliforniya Sivil Haklar Grubu’ndan Lawrance A. Organ da “ABD’nin en zengin şirketlerinden birinin, siyahların maruz kaldığı koşulları hesaba katmak zorunda kalması harika bir şey” diye konuştu. Diaz’ın davasının, denetçilerin ırkçılığı durduramadığını kanıtı olduğunu belirten Organ, “Tesla’nın ilerici imajı, siyah çalışanlarına yönelik gerici, aşağılayıcı muamelesinin üzerini örten bir paravandı” diye ekledi.

Mayıs ayında mahkeme, Tesla’nın bir diğer eski çalışanın benzer iddiaları nedeniyle 1 milyon dolar civarında para ödemesine karar vermişti. Bu çalışan, iş arkadaşlarının kendisine ırkçı hakaretlerde bulunduğunu ve denetçilerin şikayetlerini görmezden geldiğini söylemişti.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.