2021 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Zanzibar doğumlu romancı Abdulrazak Gurnah kazandı. “Kültürler ve kıtalar arasındaki uçurumda sömürgeciliğin etkilerine ve mültecinin kaderine tavizsiz ve merhametli bir şekilde nüfuz etmesinden dolayı” bu ödüle layık görülen Gurnah, 1986’da Wole Soyinka’dan sonra Nobel ödülü kazanan ilk siyah yazar oldu. Kendisi de eski bir mülteci olan 73 yaşındaki Gurnah, 10 milyon İsveç Kronu (985 bin euro) değerinde para ödülünün de sahibi oldu.
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2021
The 2021 #NobelPrize in Literature is awarded to the novelist Abdulrazak Gurnah “for his uncompromising and compassionate penetration of the effects of colonialism and the fate of the refugee in the gulf between cultures and continents.” pic.twitter.com/zw2LBQSJ4j
Yazar Abdulrazak Gurnah, 1948 yılında Zanzibar’da doğdu. 1960’ların sonlarında İngiltere’ye mülteci olarak geldi. Yakın zamanda emekliye ayrılan Gurnah, İngiltere’nin Canterbury şehrinde bulunan Kent Üniversitesi’nde, İngiliz ve Postkolonyal Edebiyat profesörü olarak ders verdi.
Gurnah’ın yayımlanmış on romanı bulunuyor. “Terkediş” ve “Cennet” en bilinenleri. 1994 yılında yayımlanan “Cennet”, 20. yüzyılın başlarında Tanzanya’da büyüyen bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Gurnh bu roman ile daha önce de Booker Ödülü’nü kazanmıştı.
Nobel Edebiyat Ödülü’ne daha önce Orhan Pamuk, Gabriel Garcia Marquez, Jean-Paul Sartre, John Steinbeck, Albert Camus, Ernest Hemingway, Winston Churchill ve Bob Dylan gibi önemli isimler de layık görülmüştü.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Derleyen: Ayhan Eren