Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Pfizer, koronavirüs aşısının 5-11 yaş grubunda kullanımı için başvuruda bulundu, Kanada’da kamu görevlilerine aşı zorunluluğu getirildi

ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer, Almanya merkezli BioNTech firması ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısının 5 ilea 11 yaş arası çocuklarda da kullanılması için acil kullanım onayı başvurusunda bulundu. ABD’li sağlık şirketi Kaiser, koronavirüs aşısı yaptırma zorunluluğuna uymayan iki bin 200 çalışanını ücretsiz izne çıkardı. Finlandiya, İsveç ve Danimarka, Moderna aşısının kullanımını askıya aldı. Kanada’da kamu görevlilerine aşı zorunluluğu getirildi. Pfizer, geliştirdiği koronavirüs aşısının etkililiğini ölçmek için Brezilya’nın güneyindeki bir kasabada 12 yaş ve üzeri tüm nüfusu aşılayacak. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Pfizer&BioNTech koronavirüs aşısının 5-11 yaş arası kullanımı için acil onay başvurusunda bulundu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli ilaç şirketi Pfizer, Almanya merkezli BioNTech ile birlikte ürettikleri koronavirüs aşısının 5 ile 11 yaş arası çocuklar arasında kullanımı için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) acil onay başvurusunda bulundu. Başvuru sonrası açıklamalarda bulunan Beyaz Saray Koronavirüsle Mücadele Koordinatörü Jeff Zients, FDA’nın başvuruyu bu ay sonuna kadar inceleyeceğini dile getirdi.

Kaiser, aşı yaptırmayan çalışanlarını ücretsiz izne çıkardı

ABD merkezli sağlık şirketi Kaiser, koronavirüs aşısı yaptırma zorunluluğuna uymayan iki bin 200 çalışanını iki ay boyunca ücretsiz izne çıkardı. Aşı yaptırmayan çalışanlara 1 Aralık’a kadar aşılarını yaptırmaları halinde işe dönebilecekleri, eğer aşı olmuyorlarsa da sözleşmelerinin feshedileceği bildirildi.

Finlandiya, İsveç ve Danimarka, Moderna aşısının kullanımını askıya aldı

İskandinav ülkeleri Finlandiya, İsveç ve Danimarka, Moderna’nın geliştirdiği koronavirüs aşısında nadir de olsa ortaya çıkan kardiyovasküler yan etkiler raporlarının ardından genç yaş gruplarında bu aşıların kullanımlarını askıya aldı. uma göre, İsveç’te 30 yaş ve altı kişilere, Danimarka’da ise 18 yaş ve altı kişilere Moderna aşısının uygulanması durduruldu. Moderna’nın hisseleri bu kararın ardından borsayı yüzde 4,9’luk düşüşle kapattı.

Sidney, koronavirüs kısıtlamalarını kaldırıyor

Avustralya’nın en büyük şehri Sidney, yüzde 70’lik tam aşılanma hedefine ulaşmasının ardından, yaklaşık dört aydır devam eden koronavirüs kısıtlamalarını kaldırıyor. Yeni Güney Galler eyaletinde tam aşılanmış olanlar, sosyal mesafe kuralları çerçevesinde yeniden açılacak barlara, alışveriş merkezlerine, sinemalara ve spor salonlarına gidebilecek. Bir evde toplanmasına izin verilen kişi sayısı 10’a yükselecek, düğünlere ve cenazelere ise 100 kişi katılabilecek.

Kanada’da kamu görevlilerine aşı zorunluluğu getirildi

Kanada Başbakanı Justin Trudeau çarşamba günkü (6 Ekim) açıklamasında, ülkedeki tüm kamu görevlilerinin 30 Ekim’e kadar iki doz aşılanmasını zorunlu kıldı. Trudeau, belirtilen tarihe kadar aşılanmayan kamu personelinin ücretsiz izne çıkarılacağını elirtti. Öte yandan ülkede, hava, tren ve gemi yolcuları için koronavirüs aşısının zorunlu hale getirileceği bildirildi. Trudeau gazetecilere verdiği demeçte, “Doğru şeyi yaptıysanız ve aşılandıysanız, güvendesiniz” dedi.

Pfizer’dan yeni deney: “Tüm kasaba aşılanacak ve koronavirüs aşısının etkinliği araştırılacak”

ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer çarşamba günkü açıklamasında, şirketin Brezilya’nın güneyindeki bir kasabada 12 yaş ve üzerindeki tüm nüfusu aşılayacağı belirtildi. Şirket böylece geliştirdikleri koronavirüs aşısının etkinliğini inceleyecek. Çalışmanın, Brezilya’nın Ulusal Aşı Programı, yerel sağlık otoriteleri ve federal bir üniversite ile birlikte koordineli çalışarak, Parana eyaletinin batısındaki 143 bin nüfuslu Toledo’da uygulanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.