Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Toraks Derneği, okullarda alınması gereken önlemleri sıraladı: “Okuldaki tüm görevlilere düzenli test yapılmalı”

Türk Toraks Derneği, okullarda yüz yüze eğitime geçilmesinin ardından eğitimin aksamaması için alınan önlemlerin eksiksiz bir şekilde uygulanması gerektiğini vurgulayan bir açıklama yayımladı. Açıklamada, okullarda yüz yüze eğitimin devam edilmesi ve öğrencilerin hem ruhsal hem de fiziksel olarak desteklenmesi için alınması gereken önlemler sıralandı.

Türk Toraks Derneği Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Gökdemir, koronavirüs vakalarının çocuklarda ve bebeklerde yetişkinlere kıyasla daha hafif seyrettiğini belirtti ve “Hastalığın çocuklardaki etkisi göz önüne alındığında okulların güvenli biçimde açık kalmasını sağlamak için bütün gerekli çabaların gösterilmesi gerekmektedir” dedi.

Olası bir vaka artışı durumunda eğitimin aksamaması için herkese büyük sorumluluklar düştüğünü belirten Gökdemir, görevliler ile tüm öğrencilere tarama testleri yapılması ve soğuk havalarda pencerelerin 15 dakikada bir açılarak, ortamın havalandırılması gibi önerileri de kamuoyu ile paylaştı. 

Yüz yüze eğitimin sürdürülebilmesi için alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

“Okulda çalışan ve öğrenciler ile temasta olan öğretmen, temizlik görevlisi, servis şoförleri başta olmak üzere tüm personel, veliler ve aşıları tanımlanmış olan 12 yaş üzerindeki tüm çocuklar aşı yapılması konusunda teşvik edilmelidir.

Koronavirüs enfeksiyonu damlacık yolu ile bulaşması nedeniyle tüm öğrenciler, öğretmenler ve okul personeli ağzı ve burnu içine alacak şekilde doğru bir şekilde yüz maskesi takmalıdır.

Doğru maske kullanımı özellikle kapalı ortamlarda ve fiziksel mesafenin sağlanmasında zorluklar olduğunda bulaşıcılığın engellenmesinde önemlidir.

Okul içerisinde maske kullanımı ile birlikte 1,5 metrelik mesafenin korunması gerekmektedir.

Okul girişlerinde, çıkışlarında ve teneffüs aralarında öğrenci ve öğretmenler fiziki mesafelere uymalıdır, öğrenci nüfusu yoğun olan okullarda, giriş ve çıkış saatleri ve teneffüs saatleri kademeli olarak daha az öğrencinin temas edeceği şekilde düzenlenmelidir.

Öğrenciler gün içinde aynı sınıf içerisinde ve kendisi için belirlenmiş olan sırada ders görmeli, yer değişikliği yapılmasından kaçınılmalıdır.

Müzik dersinde şarkı söyleme ve koro çalışmaları açık havada yapılmalıdır. Dış ortamda yapılması mümkün olmadığında ise yapılmamalıdır.

Öğrenciler arasında ortak malzeme kullanımı ve eşya değişimi yapılmamalıdır.

Haftalık aralıklarla öğrenci ve tüm çalışanlara tarama testleri yapılması bulaştırıcılık riski olan enfekte kişilere erken tanı konulmasını sağlayan testlerdir. Tarama testleri ile bulaştırıcılık riski olan bireylerin belirlenerek izole edilmesi ile enfeksiyonun yayılması önlenir.

Maske yemeğe başlanmadan hemen önce çıkarılmalı, öğle yemek süresi maksimum 20 dakika tutulmalı, yemek sırasında konuşulmamalıdır.

Serviste bulunan herkes maske takmalıdır. İhtiyaç oldukça yenilemek için yedek maske bulundurulmalıdır.

Öğrenci sayısına göre öğrenciler arasında uygun mesafe olacak şekilde sürekli aynı yerde oturulmalıdır.

Hava koşullarına göre pencere kısmen ya da tamamen açık olarak seyahat edilmelidir.

Öğrenci aileleri, öğretmenler ve okul personellerinin koronavirüs hastalığı ve semptomları ile ilgili olarak bilgilendirilmesi ve ne zaman evde kalmaları ve izole olmaları gerektiği eğitimi verilmelidir.

Bu eğitim doğrultusunda tüm öğrenciler ve okul personeli her gün okula gitmeden önce kendilerine hastalıkla ilgili belirti var mı diye tarama yapmalıdır. Semptom ve bulguları olan öğrenciler, öğretmenler ve okul personelleri aşı durumuna bakmaksızın evde kalmalı, test yapılması ve muayene için sağlık kuruluşlarına yönlendirilmelidir.

Okul binalarına zorunlu haller dışında hiçbir ziyaretçi alınmamalıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.