Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Çin Denizi’nde gerilim artıyor: ABD nükleer denizaltısı “bilinmeyen bir nesne” ile çarpıştı, mürettebattan 15 kişi yaralandı

Amerika Birleşik Devletleri‘ne (ABD) ait bir denizaltı, Güney Çin Denizi‘nde bilinmeyen bir nesneye çarptı. Çarpışma sonucu mürettebattan en az 15’i yaralandı. Güney Çin Denizi‘nde yaşanan kaza, Çin’in Tayvan hava sahasını sıklıkla ihlal etmeye başladığı bir dönemde yaşanması açısından dikkat çekti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yetkilileri, cumartesi günü (2 Ekim) meydana gelen olayda, USS Connecticut adlı denizaltının mürettebatının hafif şekilde yaralandığını belirtti.

Yetkililer, denizaltını çarptığı nesnenin ne olduğunu bilmediklerini ve denizaltının ABD’ye ait Guam Adası’na doğru ilerlediğini söyledi. Bir ABD sözcüsü, “Denizaltının nükleer enerji ürettiği kısım hasar görmedi ve tüm işlevlerini sürdürüyor” dedi. Hasarın boyutunun değerlendirilmeye devam ettiğini vurgulayan sözcü, “ABD donanmasından yardım talep etmeye gerek duyulacak kadar bir olay yaşanmadı” diye konuştu.

Güney Çin Denizi oldukça tartışmalı ve dünyanın birçok ülkesi tarafından çekişmeye konu olan bir bölge. Çin, Güney Çin Denizi’nin birçok kısmını talep ederken, çevre ülkeler ve ABD ise buna karşı çıkıyor. Filipinler, Malezya, Vietnam ve Tayvan, Çin’in bölgedeki hakimiyet iddiasına on yılı aşkın bir süredir itiraz ediyor fakat son günlerde gerilim giderek artmış durumda.

Bölgedeki bu çarpışma, ABD, İngiltere ve Avustralya arasından imzalanan ve üç ülke arasında nükleer denizaltı inşasının yolunu açan AUKUS Anlaşması’ndan haftalar sonra yaşandı. AUKUS, Çin’in bölgedeki askeri faaliyetlerine bir yanıt olarak değerlendirilmişti.

Çarşamba günü (6 Ekim) ise Tayvan Savunma Bakanı, Çin’in 2025 yılına kadar adayı bütünüyle işgal edebileceğini söylemişti.

Bunun üzerine ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Tayvan ve Çin arasında yaşanan bu gerilimden “derin endişe” duyduğunu belirtmişti. Kendisine Tayvan’ı savunmak için ABD’nin askeri harekata hazır olup olmadığı sorulduğunda ise Sullivan, “Şunu söylememe izin verin. O günün gelmesini önlemek için şimdiden harekete geçeceğiz” demişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.