Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (28): 2021 Formula 1 Türkiye Grand Prix’si Intercity İstanbul Park’ta yaşanmış en unutulmaz beş an

Tüm dünyada koronavirüs salgınının aşılama boyutunda şu anın çok gerisinde olduğu bir dönemde 2020 Türkiye Grand Prix’si, 2011’den sonra dokuz yıl aranın ardından 13-15 Kasım 2020 tarihinde Intercity İstanbul Park’ta gerçekleşti. Formula 1’in internet sitesinde yaptığı anket sonucu geçen sezonun “en iyi yarışı” seçilen Türkiye Grand Prix’si, bir takvim yılı tamamlanmadan 8-10 Ekim tarihlerinde tekrar sahne alacak.

Kanada’dan Avustralya’ya, Finlandiya’dan Katar’a tüm dünyada geniş bir izleyici kitlesi bulunan, son yıllarda Türkiye’de popülaritesini ivmelenerek artıran Formula 1, dev sponsorları, dünyaya yayılan yayın anlaşmaları, köklü tarihi, efsaneleri ve efsane adayları, her sezonun ve yarışın ayrı hikayesi olmasıyla dünyanın en prestijli spor organizasyonlarından biri. Kendine has aurasıyla İstanbul, bu organizasyona ev sahipliği yapmak için doğru adres. 

Intercity İstanbul Park, özellikle “8. Viraj”ı ile F1 sevenler ve pilotların en beğendiği pist. Red Bull Racing’in şampiyonluk adayı pilotu Max Verstappen’in, “Takvimin en güzel pistlerinden biri, burada bir kez daha yarışmayı dört gözle bekliyorum” dediği pistin alametifarikası 8. Viraj, 640 metre uzunluğuyla pilotları fiziksel ve stratejik olarak çok zorlayan bir bölüm. 

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) önderliğinde çoğu gönüllerden oluşan çok büyük bir ekibin Tuzla Belediyesi, AFAD gibi farklı birimlerle birlikte çalıştığı dev yarış, dokuzuncu kez bu hafta sonu koşulacak. Öncesinde Türkiye Grand Prix’sinin Intercity İstanbul Park’ta gerçekleşen unutulmaz anlarını hatırlayalım.  

5) 2020 Türkiye Grand Prix – Lance Stroll’un pole pozisyonunu alması

Dokuz yıl aranın ardından, koronavirüs salgının etkilerinin yoğun hissedildiği bir dönemde Kasım ayında organize edilen 2020 Türkiye Grand Prix’inin dönüşü bile tek başına Intercity İstanbul Park’ın unutulmaz anları arasına girmeye yeter. Ayrıca soğuk havaya yağışın eklenmesiyle 2020 Türkiye Grand Prix’si, iyice sürprizlere gebe bir hal alarak unutulmayacak yarışlar arasına ismini yazdırdı. Geçtiğimiz sezonki adıyla BWT Racing Point takımından Lance Stroll’ün pol pozisyonunu alması, adeta Formula 1 severlere 15 Kasım 2020 gününü beklemelerine yönelik bir sinyal gibiydi.

Lance Stroll’un pole turu:

https://www.youtube.com/watch?v=xrVAQSBOQPg

4) 2005 Türkiye Grand Prix – İlk zafer Kimi Raikkonen’in

Tarihteki ilk Türkiye Grand Prix’inin, doğal olarak ayrı bir yeri var. O zamanki iş birliğiyle McLaren – Mercedes (McLaren) adına mücadele eden Kimi Raikkonen, takım arkadaşı Juan Pablo Montoya ve rakibi Fernando Alonso’nun önünde yarışı kazandı. Kariyerindeki 103 podyum ile üç haneli podyum sayısına ulaşan beş pilottan biri olan 41 yaşındaki Fin, kaderin cilvesi diyebileceğimiz bir şekilde bu sezon Formula 1′ veda ediyor.

Kimi Raikkonen’in zaferi:

3) 2006, 2007, 2008 tarihlerinde zafere ulaşan Felipe Massa’dan hattrick

2006’da Michael Schumacher’in takım arkadaşı olarak Ferrari’deki ilk sezonunu geçiren Felipe Massa, İstanbul Park’taki yarışta Schumacher ve Fernando Alonso’yu geride bırakarak podyumun zirvesine çıkmıştı. 2002 – 2017 yılları arasında süren Formula 1 kariyerinde 11 Grand Prix zaferi yaşayan Brezilyalı pilota, Türkiye Grand Prix uğurlu gelmişti ve 2007 ve 2008’deki yarışları da üst üste kazanan Massa, “hattrick”i ile unutulmaz arasına girdi.

2006 Türkiye Grand Prix’nde Felipe Massa’nın zaferi:

https://www.youtube.com/watch?v=OXepdDWtoRc

2) 2010 Türkiye Grand Prix – Red Bull’dan Sebastian Vettel ve Mark Webber’in kazası

Dokuz yıllık ara öncesinde sondan ikinci yarış olan 2010 Türkiye Grand Prix’de, Red Bull’dan takım arkadaşları Sebastian Vettel ve Mark Webber ile McLaren’den Lewis Hamilton ve Jenson Button podyum için mücadele ediyordu. Oldukça çekişmeli geçen yarışta Vettel ve Webber’in kazası, yıllarca unutulmayan Formula 1 anlarından biri oldu. Kazanın ardından Vettel yarış dışı kalırken Webber’in üçüncü olduğu podyumda, ilk iki basamakta sırasıyla Hamilton ve Button yer aldı.

2010’da pilotlar şampiyonu olmayı başaran Sebastian Vettel, bir yıl sonra 2011’deki Türkiye Grand Prix’yi Red Bull pilotu olarak kazanmıştı.

Sebastian Vettel – Mark Webber kazası:

1) 2020 Türkiye Grand Prix – Lewis Hamilton’ın yedinci şampiyonluğu

Lance Stroll’un yağış eşliğinde pole pozisyonunda başladığı 2020 Türkiye Grand Prix yarışına altıncı sırada başlayan Lewis Hamilton, yarışı birinci sırada tamamladı ve yedinci dünya şampiyonluğunu ilan etti. Kariyerinin 94. yarış zaferinde bu başarıyı elde eden Britanyalı pilot, böylece Michael Schumacher’in dünya şampiyonluğu rekorunu egale etmiş oldu. Intercity İstanbul Park, Formula 1 tarihinde parmakla gösterilecek anlardan birine ev sahipliği yaptı.

2020 Türkiye Grand Prix yarış özeti:

https://www.youtube.com/watch?v=bg3v8VKEtBc2

Formula 1 resmi hesabı tarafından yayınlanan Türkiye GP tarihindeki 10 unutulmaz an:

https://www.youtube.com/watch?v=OvK0K-HF2iU

2021 Türkiye Grand Prix’si öncesi pilotlar şampiyonasında burun farkıyla birinci sırada yer alan 36 yaşındaki Lewis Hamilton, bu sezonu da şampiyon tamamlayarak rekor kırmak ve F1 tarihine geçmek istiyor. Yeni neslin kendini kanıtlayan ve harika bir sezon geçiren pilotu Max Verstappen, yarışı kazanarak pilotlar sıralamasında tekrar zirveyi hedefliyor. Diğer genç pilotlar Lando Norris, Charles Leclerc’in yanı sıra Valtteri Bottas, Serio Perez, Carlos Sainz, Daniel Ricciardo gibi isimler ve takımlar arasındaki sıcak rekabeti göz önünde bulundurunca, taraftarla buluşan 2021 Türkiye Grand Prix yine unutulmaz anlara sahne olabilir.

2021 Türkiye Grand Prix’si öncesi Pilotlar Şampiyonası:

2021 Türkiye Grand Prix’si öncesi Takımlar Şampiyonası:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.