Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Medyascope’a konuştu: “Türkiye siyasi irade gösterip Avrupa blokuna geri dönmeli”

Avrupa Parlamentosu İspanyol Milletvekili ve Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, 9 Ekim günü İstanbul’da basın mensupları ile bir araya geldi. Medyascope’un sorularını yanıtlayan Amor, son iki yılda Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin en kötü dönemini yaşadığını belirtti. Göç krizinden Gümrük Birliği’nin modernizasyonuna, Paris İklim Anlaşması’ndan Osman Kavala davasına kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Amor, “Türkiye’nin siyasi irade gösterip Avrupa blokuna geri dönmesi gerekiyor” dedi.

“Bu dönem öncekilere kıyasla daha iyi bir dönem”

Geçen mayıs ayında Avrupa Parlamentosu’na teslim ettiği Türkiye raporunun son iki yıldaki durumunu tasvir ettiğini ve bu iki yılın Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinde muhtemelen en kötü son iki yıl olduğunu belirten Amor, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki gerilimi düşürmesi gibi birtakım iyi adımları da var. Bu dönem bence daha iyi bir dönem. Çevre, güvenlik ve sağlık gibi alanlarda üst düzey görüşmelere devam ediyoruz. Bu iyi haber. Başka konularda üst düzey görüşmelere başlamayı da düşünebiliriz. Bazı sinyaller alırsak, yeni bir döneme girebiliriz” dedi.

“Kavala davası Türkiye için kaçırılmış bir fırsat”

Türkiye’ye ziyaretinin asıl motivasyonunun Kavala davası olduğunu, Ayşe Buğra ve Osman Kavala’nın yakınları ile dayanışma içinde bulunmak için geldiğini belirten Amor, “Benim için Kavala davası Türkiye için kaçırılmış bir fırsat. Mahkeme kararlarına uymak zorundasınız. Bu jeopolitik ya da jeostratejik bir karar değil. Kavala’yı serbest bırakmak yasal yükümlülüğünüz. Bu, siyasi bir eleştiri değil. Kavala ve Demirtaş’ın serbest bırakılması, Türkiye-AB ilişkilerinde yeni koşulların yaratılmasının bir işareti olabilir” diye konuştu.

“Türkiye’nin yedi milyon göçmene ev sahipliği yapması gibi büyük bir sorumluğu var”

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından Afgan mültecilerin Avrupa’ya geçmek istemeleri hakkında da açıklamalarda bulunan Amor, Türkiye’nin yedi milyon göçmene ev sahipliği yaptığını vurguladı ve bunun için Türk yetkililere teşekkür etti. Türkiye’nin göç krizinde güvenilir bir müttefik olduğunun altını çizen Amor, esas zorluğu Suriye’de yaşadıklarını ve Afganistan’daki durumun Suriye’dekine benzer olmayacağını söyledi. Sorunun hâlâ devam ettiğini ve en kısa zamanda bir çözüme ulaşmak istediklerini belirten Amor, “Şimdi önümüzde birkaç ay var. Önümüzdeki bu ayları bu durumu çözmek için kullanalım” dedi.

“Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylaması almak istediğimiz türde bir sinyal”

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı parlamentodan geçirmesinin Türkiye-AB ilişkilerinde pozitif bir adım olduğunun altını çizen Amor, şöyle devam etti: “Çok kötü olaylar yaşadık. Türkiye bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi. Paris İklim Anlaşması’nın parlamentodan geçmesi çok iyi bir karar. Ayrıca ODTÜ’deki Onur Davası ile ilgili beraat kararının da altını çizmek istiyorum. Bunlar iyi haberler. Güven ortamı yaratmak için daha iyi haberlere ihtiyacımız var.”

“Politik gerçeklere ihtiyacımız var”

Türkiye’nin AB için aday bir ülke olduğunu ve Türkiye’nin birliğe katılım sürecini genel ilişkiler çerçevesinde sürdürmek istediğini vurgulayan Amor, “Türkiye üçüncü bir ülke değil. Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’yi üçüncü bir ülke olarak tarif edecek herhangi bir karar alması bile hata. Türkiye bizim tarafımıza gelmek ve Avrupa blokunun bir parçası olmak zorunda. Gösterilmesi gereken siyasi irade budur. Türkiye’nin siyasi iradesini gösterip, Avrupa saflarına dönmesine ihtiyacımız var” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.