Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Iraklı yetkili: “IŞİD’in mali işler sorumlusu Sami Casim’i Türkiye’de gizli bir operasyonla yakaladık”

Irak hükümeti, IŞİD‘in mali işler sorumlusu Sami Casim‘i özel bir operasyonla yakaladığını duyurdu. Başbakan Mustafa el-Kazımi açıklamasında, “Irak Ulusal İstihbarat Teşkilatı, ‘karmaşık bir yurtdışı operasyonunda’ IŞİD’in mali işler sorumlusu Sami Casim’i yakaladı” dedi. Kazımi, Casim’in nerede yakalandığına dair bilgi paylaşmazken Iraklı bir yetkili, Casimi’nin Türkiye‘de yakalandığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yetkilileri, Casim’in yakalanmasına yardım edecek kişilere 5 milyon dolar ödül verileceğini açıklamıştı.

FBI, “Casim IŞİD’in terör operasyonlarının finansmanını yönetmede aracıydı. 2014 yılında IŞİD, Irak ve Suriye’de çok geniş bir alanı kontrol etmeye başlayınca Casim, finasal kaynak sağlayacak petrol, doğalgaz, antika ve madenlerin yasadışı satışını organize etmeye başladı” dedi.

Operasyon Türkiye’de mi düzenlendi?

Iraklı yetkililer, Sami Casim’in yakalanmasını IŞİD’e önemli bir darbe olarak yorumluyor. Iraklı yetkililer, nerede olduğu açıklanmayan bir yabancı istihbarat sonucunda Casim’in yakalandığını söylüyor.

Casim’in 2019’da ABD kuvvetlerinin Suriye’deki bir sığınağa düzenlediği baskın sonucunda öldürülen Bağdadi’nin yerine geçen IŞİD’in yeni lideri Emir Muhammed Said Abdurrahman el-Mevla’ya yakın olduğu belirtiliyor.

Başbakan Kazımi, Casim’in nerede yakalandığına dair bilgi paylaşmadı. Ancak üst düzey bir Irak askeri yetkilisi, AFP haber ajansına verdiği demeçte, “operasyonun Türkiye’de düzenlendiğini” söyledi. Türk makamlarından ise bu iddiaya dair henüz bir açıklama gelmedi.

IŞİD’in Suriye ve Irak’taki saldırılarında rol oynamıştı

Casim’in sadece grubun finansmanından değil, aynı zamanda polis ve askeri üslere saldırmaya devam ettiği Suriye ve Irak’taki sınır ötesi operasyonlarından da sorumlu olduğu iddia ediliyor.

2017 yılında IŞİD askeri olarak yenilgiye uğratıldı. Terör örgütü o tarihten itibaren eski taktiğine geri döndü ve vurkaç saldırıları düzenlemeye başladı. Grubun, Ortadoğu’da yaklaşık 10 bin savaşçısı olduğu tahmin ediliyor. IŞİD, Afganistan ve Mozambik gibi birbirinden uzak ülkelerde güvenlik tehdidi olmaya devam ediyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.