Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nobel Ödülü, 1901’den günümüzde 59 kadına verildi – İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi: “Nobel Ödülleri’ne cinsiyet kotası getirilmeyecek”

2021 Nobel Ödülleri sahiplerini buldu. Dün (11 Ekim) Nobel Ekonomi Ödülü’nün üç kişiye verilmesinin ardından, ödül verilen 13 kişiden sadece birinin kadın olması dikkat çekti. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nin kadınların temsiliyeti konusunda eleştiri oklarının hedefi haline gelmesinin ardından Genel Sekreter Göran Hannson, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Göran Hannson

Adaylar arasında “çok az sayıda kadın” olduğunu kabul eden Hannson, ödüller için cinsiyet ve etnisite kotası getirilmesinin söz konusu olmadığını belirtti ve “Ödül en nihayetinde en değerli bulunanlara verilecek” dedi.

Maria Ressa

Bu yıl altı kategori arasında Nobel’e layık görülen tek kadın Filipinli araştırmacı gazeteci Maria Ressa olmuştu. Ressa, Rusya’dan meslektaşı Dmitry Muratov ile birlikte “demokrasi ve kalıcı barışın önkoşulu olarak bilinen ifade özgürlüğünü korumaya yönelik çabalarından” ötürü Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.

“Alfred Nobel’in vasiyetine uygun”

Hannson AFP’ye verdiği demeçte, “Cinsiyet veya etnik köken için kota olmamasına karar verdik. Kazananın, cinsiyet veya etnik kökeninden değil, en büyük buluşa imza attığı için ödüllendirilmesini istiyoruz. Bu isteğimiz de Alfred Nobel’in vasiyetine uygun” dedi.

“Kadınların adaylığını teşvik ediyoruz”

Akademinin hak eden tüm kadınlara Nobel ödülü için adil bir değerlendirme şansını sağlayacağını vurgulayan Hannson, kadınların adaylığını teşvik etmek için önemli çabalar gösterildiğinin de altını çizdi. Ödülü veren komite üyelerinin sosyologlardan ders aldığın ve grup tartışmaları düzenlediğini aktaran Hannson, “Sonunda ödülü en önemli katkıda bulunanlara verdik” diye konuştu.

1901’den günümüze Nobel Ödülü verilen kadınların oranı sadece yüzde 6,2

Nobel Ödülleri’nin verilmeye başlandığı 1901 yılından itibaren, bu ödüle layık görülen kadınların oranı yüzde 6,2. Bu da sadece 59 Nobel Ödülü’nün kadınlara verildiğini gösteriyor.

Yeni Zelandalı fizikçi ve yazar Laurie Winkless da sosyal medya hesabından paylaştığı bir dizi mesajında akademiyi eleştirdi ve “Örgütün modası geçmiş tutumlarını korumasına üzüldüm ama şaşırmadım” dedi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.