İngiltere, FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu’nun sekizinci haftasında Macaristan’ı konuk etti. Müsabaka, Roland Sallai (P) ve John Stones’un karşılıklı golleri ile 1-1 sona erdi. Ancak Wembley Stadyumu’nun ev sahipliği yaptığı maça çoğu zaman olduğu gibi Macar taraftarlar damga vurdu. Giydikleri siyah tişörtlerin yanı sıra ırkçı ve homofobik söylemleri ile Avrupa çapında tanınan Macar taraftarlar, stadyumdaki İngiliz polisi ile çatıştı.
Macar taraftarlar ve İngiliz polisi arasında kavga çıktı
FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu’nun sekizinci haftasında İngiltere ile Macaristan, dün (12 Ekim) Londra’daki Wembley Stadyumu’nda kozlarını paylaştı. Macaristan için grup ikinciliği yolunda büyük önem arz eden müsabaka, Roland Sallai (P) ve John Stones’un karşılıklı golleri ile 1-1 sona erdi. Ancak maçın öncesinde ve ilk dakikalarında yaşananlar, sahadaki mücadelenin önüne geçti. Maç başlamadan önce İngiliz futbolcular, ırkçılığa karşı destek olmak için sahada diz çöktü. Irkçı söylemleri ile tanınan Macar taraftarlar ise diz çöken İngiliz futbolcuları ıslıklamaya başladı ve ardından diz çökmeye karşı çıkan bir pankart açtı. Deplasman tribününü dolduran taraftarlar, bir seyircinin bir görevliye ırkçı söylemlerde bulunduğu gerekçesiyle tutuklanmasının ardından ise ortalığı birbirine kattı. Macaristan taraftarları ve polis arasında çıkan kavga, uzun bir süre devam etti. Öte yandan İngiliz taraftarlar da Macaristan milli marşını yuhaladı.
Metropolitan Polis Teşkilatı, çıkan kavga hakkında şu açıklamayı yaptı: ”Wembley’de bu geceki maçın başlamasından kısa bir süre sonra, polisler, bir görevliye yapılan ırkçı söylemler nedeniyle bir seyirciyi tutuklamak için tribüne girdiler. Polisler, tutuklamayı yaparken diğer seyircilerin karıştığı küçük çaplı bir kargaşa çıktı. Düzen hızla sağlandı ve bu aşamada başka bir olay yaşanmadı.”
İngiltere Futbol Federasyonu ise Macar taraftarların başını çektiği kavgayı araştıracaklarını ve FIFA’ya bildireceklerini açıkladı.
Macaristanlı taraftarlar ve polis arasında çıkan kavganın görüntüleri:
Hungary fans scuffling with stewards and police at Wembley pic.twitter.com/7dDei9IGWX
— Mark Ogden (@MarkOgden_) October 12, 2021
Macar taraftarlar, ilk kez ırkçılık iddiaları ile karşı karşıya kalmıyor
İngiltere-Macaristan maçında yaşananların bir geçmişi var. Macaristan’ın İngiltere’yi konuk ettiği ve 4-0 kaybettiği 2 Eylül’deki maçta da Macar taraftarlar, çıkardıkları olaylar ile gündeme gelmişti. Tribünleri dolduran taraftarlar, Jude Bellingham ve Raheem Sterling başta olmak üzere bazı İngiliz futbolcularına ırkçı söylemlerde bulunmuştu. FIFA, yaşananların ardından Macaristan’a iki maç seyircisiz oynama ve yaklaşık 186 bin euro para cezası vermişti. EURO 2020’nin (Avrupa Futbol Şampiyonası) de ev sahiplerinden Macaristan, turnuva boyunca taraftarlarının ırkçı tezahüratları ile adından söz ettirmişti. Dün (12 Ekim) oynanan maçta ise İngiltere polisi, olabilecek kötü durumların önüne geçebilmek için önlemlerini sıklaştırmıştı. Ancak İngiliz taraftarlarının bulunduğu tribünlerden de kaçak yollardan bilet temin eden Macar taraftarlar, yaklaşık 700 kişilik bir grup ile Wembley’i doldurdu.
”Carpathian Brigade” isimli taraftar grubu, Avrupa’nın en karanlık yüzlerinden
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Macaristan’da başbakanlık görevini, aşırı sağcı ve milliyetçi Viktor Orban üstleniyor. Irkçı ve homofobik ifadeleri ile tanınan Orban ve partisi Macar Yurttaş Birliği, geçen aylarda okullarda 18 yaş altındaki kişilere, eşcinselliğe ve cinsiyet değişikliğine teşvik eden herhangi bir içeriğin gösterilmesini yasaklamıştı. Öte yandan 58 yaşındaki Orban, kendilerini Naziler’n bir devamı olarak gören bazı taraftar gruplarının tutumlarına da göz yumuyor. Orban’ın bu yaklaşımı, ”Carpathian Brigade” isimli aşırı milliyetçi taraftar grubunun da cesaretlenmesine neden oluyor.
Puskas Stadyumu’nun kale arkalarında yer alan ”Carpathian Brigade” isimli taraftar grubu, 2009 yılında kuruldu. Giydikleri siyah tişörtler ile tanınan bu grup, EURO 2020’ye de damga vurdu. Doğu Avrupa ülkesinin ev sahipliği yaptığı maçlarda Fransız futbolcular Karim Benzema ve Kylian Mbappe’ye ”maymun” sesleri çıkarılırken Portekizli isim Cristiano Ronaldo’nun ise ”eşcinsel” olduğuna yönelik sloganlar atıldı. Macar holiganlar, EURO 2020 maçlarında ”Anti LGBTQ+” pankartları da açtı. Carpathian Brigade, Orban’ın çıkardığı eşcinsellik karşıtı yasayı ise bir kadın ve bir erkeğin öpüştüğü fotoğrafı tribünlerde sergileyerek kutladı.
Devlet destekli bir oluşum olduğu iddia edilen ”Carpathian Brigade”, Nazi övgüsünden daha çok homofobik, transfobik ve siyahlara yönelik ırkçı tutumlar sergiliyor. Nazi övgüsünün az yapılmasının sebebinin ise daha fazla tepki alınmaması üzerine kurulu bir politika olduğu düşünülüyor. Öte yandan Viktor Orban, geçen aylarda ”Siyahilerin Hayatı Değerlidir” (Black Lives Matter) hareketine destek vermek amacıyla diz çöken futbolcuları yuhalayan Carpathian Brigade isimli taraftar grubuna şu sözler ile destek çıkmıştı: ”Macarlar, ancak Tanrı’nın, vatanının önünde ve sevgililerine evlenme teklif ettiklerinde diz çökerler.” Günden güne büyüyen Carpathian Brigade, önümzdeki yıllarda Macar futbolunun gelişmesinin önündeki en büyük engel olacak.
Yazan: Kubilayhan Kavrazlı
Editör: Doğa Üründül