Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Kaptan Kirk” yeniden “Uzay Yolu”nda

“Uzay Yolu” dizisinde “Kaptan Kirk” karakterini canlandıran William Shatner, Jeff Bezos’un kurduğu Blue Origin şirketinin aracıyla uzaya çıktı. Dört kişilik ekibi taşıyan uzay aracı, Türkiye saatiyle 17.00’de uzaya fırlatıldı. 90 yaşındaki Shatner, uzaya giden en yaşlı insan unvanın sahibi oldu. Blue Origin, Jeff Bezos ve ekibinin ardından “Kaptan Kirk” ve ekibini de uzaya göndererek ikinci sivil uçuşunu başarıyla tamamladı.

Tekrar kullanılabilir New Shepard roketi ve ekibin içinde bulunduğu kapsül, Türkiye saatiyle 17.00’de uzaya fırlatıldı. 11 dakikalık uçuşta ekip, yaklaşık dört dakika yerçekimsiz alanda bulundu. Ekip büyük camlardan dünyayı ve uzayı seyretti. Kapsül ve roket ayrı zamanlarda farklı noktalara başarıyla indi. Yolculuk, New Shepard’ın başarıyla tamamladığı 18. görevi oldu.

Shatner, uzaya çıkan en yaşlı insan unvanının sahibi oldu

Yolculuk, 90 yaşındaki William Shatner’a, uzaya çıkan en yaşlı insan unvanını da getirdi. Kendisinden önce bu rekorun sahibi olan 82 yaşındaki Wally Funk, bir önceki Blue Origin uçuşunda Jeff Bezos ile birlikte uzaya fırlatılmıştı.

Shatner’a yolculuğunda Blue Origin’in Görev ve Uçuş Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Audrey Powers, Fransız yazılım şirketi Dassault Systèmes’in Yaşam Bilimleri ve Sağlıktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Glen de Vries ve San Francisco merkezli Dünya gözlem şirketi Planet’in Kurucu Ortağı Chris Boshuizen eşlik etti. De Vries ve Boshuizen yolculuk için para öderken, Powers ve Shatner herhangi bir ücret ödemedi. Ödenen paranın miktarı ise açıklanmadı.

Kalkıştan bir saat önce Blue Origin, her yolcuya eğitimlerinin tamamlandığını belirten bir meydan okuma jetonu verdi. Shatner, “Gidip gitmemeye karar vermek için yazı tura atalım” diyerek espri yaptı.

Shatner: “Bana verdiğiniz şey, hayal edebileceğim en derin deneyim”

Ekip, uçuş esnasında deniz seviyesinden yaklaşık 100 kilometre yukarıda yer alan, uluslararası alanda uzay sınırı olarak kabul edilen Kármán hattının hemen üzerinde seyahat etti. Kalkıştan önce kapağı kapatan ve inişten sonra kapağı açan Jeff Bezos oldu.

Shatner, fırlatmadan sonra Bezos’a “Bana verdiğiniz şey, hayal edebileceğim en derin deneyim” dedi.

Blue Origin, New Shepard roketleriyle düzenli uzay turizmi uçuşlarını başlatmayı planlıyor ancak şirket ne zaman bilet satmaya başlayacağını veya bu biletlerin ne kadara mal olacağını henüz açıklamadı.

Kaynak: Space

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.