Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: Türkiye istihbaratı, IŞİD’in mali işler sorumlusu Sami Casim’in yakalanması için Irak’a yardım etti

Iraklı üç güvenlik görevlisinin salı günü (12 Ekim) yaptığı açıklamaya göre, IŞİD’in mali işler sorumlusu Sami Casim, saklandığı Kuzeybatı Suriye’de Türkiye ve Irak istihbaratlarının yakın işbirliğiyle yakalandı.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi geçe pazartesi günü (11 Ekim) yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin, Irak uyruklu Sami Casim‘i “sınır dışında özel bir operasyon” ile yakaladığını duyurmuştu. Kazımi, operasyonun ne zaman ve nerede düzenlendiğine dair ise herhangi bir bilgi paylaşmamıştı.

Casim, canlı olarak ele geçirilen en üst düzey IŞİD liderlerinden biri. Irak hükümeti Casim’in, IŞİD‘in 2019’da Suriye‘nin kuzeybatısındaki İdlib’de Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) baskını sırasında öldürülen IŞİD’in kurucusu Ebu Bekir el-Bağdadi‘nin yardımcısı ve mevcut lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi‘ye yakın olduğunu belirtti.

Casim, Suriye’nin kuzeybatısında yakalandı

İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir Irak güvenlik görevlisi ve diğer iki Iraklı güvenlik görevlisi, Casim’in yakalanmasında Türkiye istihbaratının önemli bir rol oynadığını söyledi.

Üst düzey bölgesel güvenlik görevlisi, Casim’in yerel güvenlik güçlerinin yardımıyla yakalandığında Suriye’nin kuzeybatısında olduğunu açıkladı. İki Iraklı kaynak, zanlının yakalandıktan kısa bir süre sonra Türkiye‘de gözaltına alındığını söyledi. Öte yandan, Irak askeri havacılık servisine yakın bir Iraklı kaynak, Casim’in Türkiye’den askeri bir uçakla Irak’a getirildiğini belirtti. Türk ve Irak devletleri ise iddialara cevap vermedi.

Iraklı kaynaklardan biri, Irak istihbarat ajanlarının Casim’i aylardır takip ettiğini söyledi. Bir diğer Iraklı kaynak, geçen yıl gözaltına alınan bir IŞİD mahkûmundan alınan bilgilerin Casim’in yerinin tespit edilmesine ve yakalanmasına katkıda bulunduğunu belirtti.

Kaynaklar, Casim’in ne zaman yakalandığı da dahil olmak üzere daha fazla ayrıntı vermeyi kabul etmedi. Gerekçe olarak ise bunun gelecekteki operasyonları riske atabileceği gösterildi.

“Irak güvenlik güçlerini alkışlıyoruz”

ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyon, belirli operasyonlar hakkında yorum yapmayacağını belirtti ancak “IŞİD’in geride kalan önemli figürlerine yıkıcı darbeler vuran Irak güvenlik güçlerini alkışlıyoruz” açıklamasını yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın terörle mücadele ödül programı Adalet Ödülleri’nin internet sitesinde, Casim için “IŞİD’in terör operasyonlarının finansmanını yönetmede görevli” deniliyor. ABD, Casim hakkında bilgi almak için 5 milyon dolar ödül belirlemişti.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.