Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD-Yunanistan Savunma İşbirliği Anlaşması beş yıl süreyle yenilendi, 2026 yılından sonra süresiz olarak yürürlükte kalacak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Yunanistan dün (14 Ekim) uzun süredir devam eden savunma işbirliklerini beş yıllığına yenileme kararı aldı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Doğu Akdeniz’de istikrarı ilerletmek amacıyla anlaşmanın yenilendiğini açıkladı. Taraflardan biri çekilmedikçe anlaşma, 2026 yılından itibaren süresiz olarak yürürlükte kalacak. Bu hamlenin NATO müttefiklerinin Doğu Akdeniz bölgesinde güvenliği geliştirmesine izin vereceğini söyleyen Blinken, Yunanistan’ı “bölgede istikrarın direği” olarak tanımladı.

Nikos Dendias ve Antony Blinken

Değişiklik, savunma anlaşmalarının süresiz yürürlükte kalmasını sağlayacak

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile birlikte imza töreni sonrası kameraların karşısına geçti. Blinken, ABD’nin Yunanistan’da askeri üsleri olduğunu ve bugün atılan imzaların iki ülke arasındaki savunma anlaşmalarının “süresiz olarak” yürürlükte kalmasına izin vereceğini söyledi.

Dendias ise ABD’nin Yunanistan’a bağlılığının, her iki ülkenin de birbirlerinin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü himaye etmeye ve korumaya kararlı olduğunu gösterdiğini belirtti. Dendias ayrıca, Yunanistan’ın, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de dahil olmak üzere bölgedeki diğer ülkelerle geliştirdiği güçlü bağlardan da bahsetti ve Batı Balkan entegrasyonunun önemine dikkat çekti.

“Her gün provakasyonlar ile karşı karşıyayız”

Dendias konuşmasında Türkiye’yi kastederek, “Her gün provokasyonlar ile karşı karşıya kalıyoruz” dedi ve Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de egemenlik haklarını kullandığı her durumda savaşla tehdit edildiğini sözlerine ekledi.

“İki hükümet birlikte çalışabileceği alanları artırma arzusunda”

Daha sonra ABD Dışişleri Bakanlığı savunma, ticaret ve yatırım, iklim, terörle mücadele ve halklar arası ilişkilere odaklanan kilit işbirliği alanlarını özetleyen bir bildiri yayımladı. Bakanlığın bildirisinde, “İki hükümetin birlikte çalışabileceği alanları artırma ve birbirlerine yardım etme arzusu dile getirildi” denildi.

Ayrıca Yunanistan’ın F-16 jetleri ve Sikorsky helikopterlerinde son zamanlarda yaptığı yükseltmelerden bazılarına dikkat çekilerek, Vaşington’un Atina’nın F-35 savaş uçağı programına katılmaya yönelik ilgisini memnuniyetle karşıladığı da belirtildi.

ABD’nin Yunanistan ile yakınlaşması Türkiye ile arasındaki gerginliğin bir sonucu

İki ülkenin derinleşen işbirliği, ABD’nin Yunanistan’ın komşusu Türkiye ile bağlarının gergin seyretmesiyle belirginleşiyor. Türkiye, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini satın aldıktan sonra F-35 programından çıkarılmıştı.

Yunanistan, geçen ay Fransa ile dış bir tehdit durumunda birbirlerine yardım etmelerini sağlayacak yeni bir savunma paktı imzalamış ve bu durum Türkiye ile ilişkilerdeki gerilimi daha da artırmıştı. Yunanistan ayrıca, Fransa ile milyarlarca euroluk üç savaş gemisi satın alma antlaşması yapmıştı.

Yunanistan ve Türkiye ilişkileri bir süredir gergin seyrediyor. Geçen yıl Türk ve Yunan fırkateynlerinin, hidrokarbon arayan gemilere eşlik etmesiyle tansiyon yükselmişti.

Türkiye ve Yunanistan, ikili müzakerelerin son turunu geçen hafta düzenlemişti. Müzakerelerde iki ülke arasındaki başta Akdeniz olmak üzere anlaşmazlık bulunan konular ele alınmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.