Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa, Yunanistan’a üç savaş gemisi satacak

Yunanistan ve Fransa, Akdeniz’de daha derin bir askeri işbirliğine yol açacak milyarlarca euro değerinde bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre Yunanistan, Fransa’dan 5 milyar euro değerinde üç adet savaş gemisi satın alacak. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Fransa ile imzaladıkları anlaşmanın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile olan savunma anlaşmasını etkilemeyeceğini belirtti.

Kiryakos Miçotakis (solda) ve Emmanuel Macron

Avustralya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında beklenmedik AUKUS savunma anlaşmasının ardından Fransa, Avustralya’nın 2016 yılında konvansiyonel denizaltı filosu kurmak için kendisiyle imzaladığı anlaşmayı iptal etmişti. Fransa, bu anlaşmayı iptal ettikten iki hafta sonra Yunanistan ile stratejik ortaklık anlaşmasını imzaladı.

Yunan medyasının 5 milyar euro değerinde olduğunu bildirdiği anlaşmanın şartlarına göre Fransa, 2025’e kadar Yunanistan’a son teknoloji ürünü üç Belharra savaş gemisi teslim edecek ve ayrıca dördüncü bir savaş gemisi seçeneği sunacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu anlaşmayı, iki ülke arasında Akdeniz’deki ortak çıkarları savunmak adına derin bir “stratejik ortaklığın” parçası olarak nitelendirerek, “Avrupalılar saflıklarından çıkmalıdır. Baskı altında olduğumuzda kendimizi savunma gücümüz ve kapasitemiz olduğunu göstermek, kendimize saygı duyulmasını sağlamaktır” dedi. Macron iki ülke arasında imzalanan bu anlaşmanın, sadece Fransız üretimine olan güvenin bir işareti olmadığını, aynı zamanda “Avrupa stratejik özerkliğine doğru atılmış cesur bir ilk adım” olduğunu belirtti.

Paris ile Atina’nın imzaladığı anlaşma, Fransa’nın Avustralya ile AUKUS anlaşması nedeniyle iptal edilen 56 milyar euro değerindeki anlaşma ile kıyaslandığı zaman küçük kalsa da Macron için büyük bir destek oldu.

Élysée Sarayı’nda yan yana görüntülenen Macron ve Miçotakis, Atina’nın kendi askeri ihtiyaçlarının ötesinde, anlaşmanın Avrupa’nın savunma emellerini mühürlemeye yönelik ilk adım olarak görülebileceği konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

Miçotakis anlaşmayla ilgili olarak “Bugün Yunanistan ve Fransa için tarihi bir gün. Başkan Macron ile gerekli savunma kapasitesinin geliştirilmesi ve Avrupa’nın önümüzdeki zorluklara özerk bir şekilde yanıt verme kabiliyeti için ortak bir vizyonu paylaşıyoruz. Anlaşmamız, Akdeniz’de ve Ortadoğu’da çıkarlarını savunabilen özerk ve güçlü bir Avrupa’nın yolunu açıyor” diye konuştu.

Yunanistan’ın askeri harcamaları, Türkiye ile rekabeti dolayısı ile birçok Avrupa ülkesine kıyasla daha fazla. Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerginlik, Ege ve Doğu Akdeniz’deki açık deniz gaz rezervlerine yönelik iddialar nedeni ile artmıştı.

Salı günü (28 Eylül) düzenlenen imza töreni öncesi konuşan Miçotakis, Yunanistan’ın Türkiye ile bir silahlanma yarışına girme niyeti olmadığını söyledi.

Yunan basını, teklifin daha pahalı olduğunu ancak Fransa’nın, gerekli durumda Yunanistan’a askeri yardım sunmayı kabul ettiğini yazdı.

Geniş kapsamlı radar yetenekleri ile donatılmış üç savaş gemisi, başarısız denizaltı anlaşmasının arkasındaki şirket olan Naval Group tarafından inşa edilecek.

Her iki lider de bu anlaşmanın başka bir ülkeye yönelik olmadığı konusunca ısrarcı. Miçotakis, Yunanistan’ın ABD ile derinleşen savunma bağlarının etkilenmeyeceğinin altını çizmek için, Atina’nın yakında Vaşington ile normalde gerçekleşen yıllık uzatma yerine, beş yıllık bir savunma işbirliği anlaşmasını yenileyeceğini söyledi.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.