Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cambridge Üniversitesi, Pegasus casus yazılımını kullandığı gerekçesiyle BAE ile imzalayacağı 400 milyon sterlinlik anlaşmayı askıya aldı

İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi, İsrail merkezli NSO Group adlı şirketin geliştirdiği Pegasus casus yazılımını kullandığı endişesiyle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile imzalayacağı 400 milyon sterlinlik anlaşmaya ilişkin görüşmeleri askıya aldı. Temmuz ayında üniversite tarafından “gezegenimizin karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan bazılarının çözülmesine yardımcı olan potansiyel bir stratejik ortaklık” övgüsüyle duyurulan anlaşma, akademi tarihindeki türünün en büyük bağışı olacaktı.

Cambridge Üniversitesi Rektör Yardımcısı Stephen Toope, bir röportajda, Pegasus casus yazılımı ile ilişkisinin açıklanmasının ardından BAE ile aralarında hiçbir görüşme olmadığını söyledi.

Stephen Toope

Üniversitenin sözcülerinden biri, BAE’ye ve diğer ortaklıklara “açık fikirli” yaklaşıldığını ve “bunların her zaman iyi ayarlanmış değerlendirmeler” olduğunu söyledi. Sözcü, “Ortaklarımız ve üniversite topluluğuyla uzun vadeli seçeneklerimizi değerlendirmeden önce önümüzdeki birkaç ay düşüneceğiz” dedi.

BAE, İngiltere’de binlerce telefonun hacklenmesinin sorumlusu

Veri sızıntısı sonucu başlayan ve The Guardian, The Washington Post ve Le Monde’un da aralarında bulunduğu 17 medya kuruluşu tarafından yürütülen araştırmacı gazetecilik soruşturmasıNSO Group şirketinin geliştirdiği Pegasus casus projesinin otoriter devletler ve liderleri tarafından binlerce kişi ve kuruma karşı kötüye kullanıldığını ortaya koymuştu.

Paris merkezli, kâr amacı gütmeyen bir medya kuruluşu olan Forbidden Stories ve Uluslararası Af Örgütü tarafından ulaşılan ve daha sonra medya kuruluşları ile paylaşılan verilerde, 2016 yılından bu yana “NSO müşterileri tarafından ilgilenilen kişiler” olarak tanımlanan 50 binden fazla kişinin telefon numarası yer alıyor.

Sızdırılan 50 bin kişilik listenin analizi sonucunda NSO müşterisi 10 ülke tespit edilmişti. Bu ülkeler şöyle: Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan, Hindistan, Macaristan ve BAE.

Varsity öğrenci gazetesine verdiği demeçte Rektör Yardımcısı Toope, “Pegasus hakkında, BAE ile bu tür gerçekten iddialı planlar peşinde koşmak için uygun zaman olmadığına karar vermemize neden olan başka ifşaatlar da vardı” dedi.

Toope, “Gelecekte anlaşmayı tekrar düşünür müsünüz?” sorusuna ise “Kimse buna acele etmeyecek. Gizli düzenlemeler yapılmayacak. Sanıyorum ki gelecekte bir noktada sağlam bir tartışma yapmamız gerekecek. Ya da tekrar tartışmaya değmeyeceğine karar verebiliriz. Açıkçası bilmiyorum” karşılığını verdi.

BAE ile anlaşma daha önce de eleştirilmişti

Üniversiteye anlaşmaya yönelik daha önce de eleştiriler yöneltilmişti fakat ortaklık konusundaki görüşmeler, endişelere rağmen üniversitenin organları tarafından desteklenmişti. Ancak Toope’nin sözleri, görüşmelerin sona ermesinin sorumlusunun Pegasus kullanma tartışması olduğunu gösteriyor.

Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el-Maktum’un da NSO müşterisi olduğu düşünülüyor. 2019 yılında ülkeden kaçarak İngiltere’ye giden Şeyh Muhammed’in kızı Prenses Latifa ve eski eşi Prenses Haya’nın da telefonları verilerde yer aldı.

Geçen hafta bir yüksek mahkeme yargıcı, Şeyh Muhammed’in, güç ve güveni yasadışı bir şekilde kötüye kullanma amacıyla Pegasus casus yazılımını kullanarak Prenses Haya’nın telefonunu hacklediğine karar verdi.

Derleyen: Ayhan Eren

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.