Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: AB, 150 ülkeye 1 milyar dozun üzerinde koronavirüs aşısı ihraç etti, İtalya’da “Yeşil Pasaport” uygulamasına yönelik protestolar sürüyor

Avrupa Birliği (AB), bugüne dek aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 150’den fazla ülkeye 1 milyar dozdan fazla koronavirüs aşısı ihraç ettiklerini açıkladı. İtalya’da 15 Ekim’de yürürlüğe giren “Yeşil Pasaport” uygulamasına yönelik protestolar devam ediyor. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Pfizer&BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının 5 ile 11 yaş arasına kullanımını değerlendiriyor. Dokuz aylık bir tam kapanmanın ardından Avusturya’nın en büyük şehirlerinden Sidney’de öğrenciler okula dönüyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

AB, bugüne dek 1 milyar dozdan fazla koronavirüs aşısı ihraç etti

Ursula von der Leyen

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, birliğin şu ana kadar 1 milyar dozdan fazla koronavirüs aşısı ihraç ettiini söyledi. Brüksel’de düzenlenen toplantı sonrası açıklamalarda bulunan von der Leyen, “AB, şimdiye kadar dünyanın geri kalanına 1 milyar dozdan fazla koronavirüs aşısı ihraç etti” dedi ve birliğin, aralarında Türkiye’nin de olduğu 150’den fazla ülkeye aşı gönderdiğini belirtti. Von der Leyen, COVAX programı kapsamında da 87 milyon doz aşı bağışlanıldığını aktardı.

İtalya’da aşı kartı zorunluluğuna karşı protestolar devam ediyor

İtalya’da tüm kamu ve özel sektör çalışanları için koronavirüs aşı sertifikası zorunlu hale gelmişti. Ülkede 15 Ekim tarihinden itibaren tam aşılanan, iyileşen ya da PCR testinin negatif çıktığını belgeleyebilen kişilerin işe gidebileceği belirtilmişti. Hükümetin, “Yeşil Pasaport” adı verilen bu dijital sertifikaları göstermeyen kişilerin bin 500 euroya kadar para cezasına çarptırılabilmesini öngören bu kararına yönelik tepkiler ise devam ediyor. Ülkenin kuzeydoğusundaki Trieste Limanı’nda toplanan protestocular “Özgürlük istiyoruz”, “Yeşil Pasaport’a hayır” sloganları ile bu karara karşı çıktı. Güvenlik güçleri ile protestocular arasında çıkan olaylarda çok sayıda göstrici gözaltına alındı.

EMA, Pfizer&BioNTech aşısının 5-11 yaş arasında kullanımını değerlendiriyor

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen Comirnaty isimli koronavirüs aşısının 5 ile 11 yaş arasında da kullanılması için yapılan başvuruyu değerlendirmeye aldıklarını açıkladı. Değerlendirme sürecinin iki ayı bulabileceği belirtiliyor.

Sidney’de öğrenciler okula döndü

Avustralya’nın en büyük şehri Sidney’de koronavirüs kısıtlamalarının hafifletilmesinin ardından binlerce öğrenci yüz yüze eğitime geri döndü. Kısıtlamaların hafifletilmesinin ardından Yeni Güney Galler Eyaleti Başbakanı Dominic Perrottet, “Bu iş daha bitmedi, gidecek uzun bir yolumuz var” diyerek şehirde yaşayanları kurallara uymaya çağırdı. Sidney, Mart 2020’den bu yana dokuz ay boyunca sıkı karantina uygulamaları ile karşı karşıya kalmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.