Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanlığı: “Türkiye’ye F-16 için finansal teklifte bulunmadık”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola seyahati öncesi Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) F-16 satışına ilişkin Türkiye’ye finansal teklifte bulunduğunu söylemişti. Erdoğan’ın sözleri ile ilgili bir soruya cevap veren ABD Dışişleri Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Ned Price, “Savunma tedarik planlarıyla ilgili Türk hükümeti ile konuşmanızı öneririm. Benim söyleyebileceğim, ABD’nin Türkiye’ye F-16 talebiyle ilgili herhangi bir mali teklifte bulunmadığıdır” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Ekim Pazar günü, Angola ziyareti öncesi Türkiye’nin 40 adet F-16 satın alacağı haberine ilişkin, “Bu konu F-35 konusuyla bağlantılı bir konu. 1 milyar 400 milyon dolar F-35’ler için yapmış olduğumuz ödeme söz konusu. Bu ödemeler karşısında ABD’nin böyle bir teklifi söz konusu oldu” açıklamasında bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise dünkü (18 Ekim) açıklamasında ABD’nin, Türkiye’nin F-16 talebiyle ilgili herhangi bir finansal teklifte bulunmadığını belirterek, “Savunma tedarik planlarıyla ilgili Türk hükümeti ile konuşmanızı öneririm. Benim söyleyebileceğim, ABD’nin Türkiye’ye F-16 talebiyle ilgili herhangi bir mali teklifte bulunmadığıdır” dedi. 

Sözcü Price, Pentagon’un Türkiye ile F-35 krizinin çözümü için görüşmeye devam ettiğini de belirtti.  

“F-35 programı kapsamında bu verilen paranın da adeta bir ödemesini geriye almamız gerekiyor”

Erdoğan, Afrika turu öncesi düzenlediği toplantıda, F-35 programında ödenen 1.4 milyar dolarlık bütçeyi, F-16 alımı için kullanmayı amaçladıklarını söylemişti. Türk Hava Kuvvetleri’nin savaş uçağı filosunu modern duruma getirmek için çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Erdoğan, şöyle konuşmuştu: 

“Bunlarla ilgili elimizdeki F-16’ların modernizasyonundan tutunuz da yeni ilave F-16’lar almak suretiyle filomuzu daha da geliştirelim gayreti içerisindeyiz. Ve F-35 programı kapsamında bu verilen paranın da adeta bir ödemesini geriye almamız gerekiyor. Görüşmelerimizde bu konuyu bizler dile getiriyoruz. Sorunun çözümü için de diyaloğu önemsiyoruz. Şu an itibarıyla da bu görüşmeler devam ediyor. Netice itibarıyla ortada yapılmış bir ödeme var. Bu ödemenin de şu anda iadesi çalışmalarını arkadaşlarımız devam ettiriyor.” 

“ABD, F-16 savaş uçaklarını satmayı reddederse, Türkiye Rus askeri uçaklarını satın alabilir”

Türkiye Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise dün (18 Ekim), Ankara’nın, F-16 savaş uçaklarının teslimatı konusunda Vaşington ile anlaşmaya varamaması halinde, Türkiye’nin Rus yapımı savaş uçaklarını satın almayı düşünmeye hazır olduğunu söyledi: “ABD, F-35 uçaklarındaki durumun ardından F-16 anlaşmasını onaylamazsa Türkiye alternatifsiz kalmayacak. Su-35 ve Su-57 uçakları konusu her an yeniden gündeme gelebilir.”

Ne olmuştu?

Reuters haber ajansı, 7 Ekim’de Türkiye’nin ABD merkezli silah üreticisi Lockheed Martin‘den 40 adet F-16 ve 80’e yakın modernizasyon kiti almak için talepte bulunduğunu duyurmuştu.

Ajans, başvurunun ABD Dışişleri Bakanlığı’nda değerlendirildiğini, bakanlık onay verirse Kongre’ye gönderileceğini ve Kongre’nin bu satışı engelleme gücü olduğunu aktarmıştı.

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.