Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’ta 2016 yılında 300’den fazla kişinin öldüğü IŞİD saldırısının sorumlusu beş yıl sonra yakalandı

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, 2016 yılında Bağdat’ta 300 kişiyi öldüren canlı bomba saldırısını planlayan IŞİD militanının yakalandığını açıkladı. Mustafa el-Kazımi, Ghazwan al-Zawbaee adındaki IŞİD militanının “Irak sınırları dışında bir istihbarat operasyonu sonucunda” yakalandığını duyurdu.

Kazımi açıklamasında Zawbaee’yi, “2016 yılındaki Karada katliamının ve diğer bazı kanlı eylemlerin birincil suçlusu” olarak gösterdi.

Bağdat’ın Karada semtinde 2016 yılında meydana gelen intihar saldırısında 300’den fazla insan hayatını kaybetmişti. Bu patlama 2003 yılındaki işgalden bu yana yaşanan en kanlı tek bombalı saldırı olarak kayıtlara geçmişti.

“Halkımızın kanının dökülmesine neden olan kimseleri kanun önüne getirmek ulusal bir görevdir”

Başbakan Kazımi, Zawbaee’nin tutuklandığını duyurduğu açıklamada, “Halkımızın kanının dökülmesine neden olan kimseleri kanun önüne getirmek ulusal bir görevdir” dedi.

Kazımi, IŞİD militanının nerede yakalandığını belirtmedi ancak Associated Press’e konuşan Irak istihbaratından iki yetkili, operasyonun Irak güçleri tarafından ismi açıklanmayan bir komşu ülkenin işbirliğiyle yapıldığını ve Zawbaee’nin iki gün önce Irak’a getirildiğini söyledi.

Zawbaee, yalnızca Karada’daki saldırının değil, 2016 ve 2017 yıllarında Bağdat ve diğer illerdeki bir dizi başka ölümcül saldırının arkasındaki isim olarak gösteriliyor. Örneğin, 2017 yılında Karada’da bir dondurmacıyı ve yine aynı yıl Bağdat’ta Şii hacıların yoğunlukla kullandığı köprüyü hedef almış ve 26 kişinin ölümüne sebep olmuştu.

IŞİD’in mali işler sorumlusu Sami Casim el Jaburi de kısa süre önce yakalanmıştı

Başbakan Kazımi, geçen hafta da Irak istihbaratının IŞİD’in mali işler sorumlusu Sami Casim’in ülke sınırları dışında benzer bir operasyonla tutukladığını açıklamıştı.

Reuters’a konuşan Iraklı güvenlik kaynakları da Casim’in eski IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin yardımcısı olduğunu belirtmişti. Kaynaklar, kuzeybatı Suriye’de saklanan Casim’in yakalanmasında Türk istihbaratının büyük payı olduğunu söylemişti.

Kaynak: BBC

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.