Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA’de 2021-2022 sezonu başlıyor: 75. sezon öncesi öne çıkanlar

NBA’de 2021-2022 sezonu, 19 Ekim Salı gününü 20 Ekim Çarşamba gününe bağlayan gece oynanacak son şampiyon Milwaukee Bucks – Brooklyn Nets ve Los Angeles Lakers – Golden State Warriors karşılaşmaları ile başlayacak.

Amerika Basketbol Birliği (BAA) adıyla 1946’da başlayan NBA’in, 75. sezonunda perde açılıyor. NBA’in 25, 35 ve 50. yıllarında yaptığı gibi 75. yıla özel olarak, NBA’de şu ana kadar forma giymiş en iyi 75 oyuncu listesi açıklanacak. Bu 75 oyuncu 20-22 Ekim tarihlerinde, 25 oyuncudan oluşan üç grup halinde duyurulacak.

İki sezonluk aranın ardından tekrar 82 maç oynanacak normal sezon, 10 Nisan 2022 tarihinde sona erecek. Doğu ve Batı konferanslarında playoff’ta mücadele edecek son dört katılımcıyı belirleyen “Play-in” uygulaması devam ederken playoff’lar, 16 Nisan tarihinde başlayacak.

Tam aşıyı teşvik politikası

2021-22 sezonu öncesi NBA, organizasyonun tüm paydaşlarının tam aşılı olmasını teşvik eden bir politika güdüyor. Geçen günlerde NBA yönetimi, kulüplere yaptığı bildirimde tam aşılı olmayan oyuncuların takımın iç saha maçlarına ev sahipliği yapan salonda, antrenman tesislerinde, deplasmanlarda, sosyal hayatında uyması gereken bir dizi ekstra kuralı paylaştı. Tam aşılı ve aşısız oyuncular arasında karantinaya girme konusunda farklılık bulunurken aşısız olması nedeniyle sahaya çıkamayan basketbolcular, o maçlar karşılığı olan maaşlarını da alamayacak.

NBA’in güncel aşı politikasınının detayları:

Aşısız oyuncular arasında gündem oluşturan isimlerden Andrew Wiggins (Golden State Warriors), NBA’in aşı konusunda yaptığı güncellemelerin ardından aşısını oldu. Kyrie Irving ise henüz aşı olmadı ve kulüp yönetimi ile problem yaşıyor. New York ve San Francisco eyaletlerinin kapalı salonlarda yapılacak eğlence etkinlikleri için getirdiği aşı zorunluluğu sonucu Irving, eğer aşı olmazsa sezonun yaklaşık yarısında forma giyemeyecek.

Takımın genel menajeri Sean Marks, tamamen oynamaya uygun hale gelmedikçe Kyrie Irving’in takımla birlikte maçlara ve antrenmanlara çıkamayacağını açıkladı. NBA Oyuncular Birliği’nden (NBPA) yapılan açıklamada, oyuncuların yüzde 90’ından fazlasının aşılandığı açıklanmıştı. Örneğin New York Knicks takımı, tam kadro çift aşılı durumda.

Türk oyuncular

2021-22 sezonunda NBA’de forma giyecek Türk basketbolcu sayısı dörde çıktı. 26 yaşındaki Cedi Osman ve 24 yaşındaki Furkan Korkmaz, NBA’deki beşinci sezonlarına giriyor. Cedi Osman geçen sezon Cleveland Cavaliers ile, bir dönem kadroda düşünülmediği ve düşük yüzdeyle hücum ettiği sezonda 59 maçta 10.4 sayı, 3.4 ribaund, 2.9 asist ortalamalarıyla oynamıştı. Adım adım takımdaki rolünü arttırmaya çalışan Furkan Korkmaz ise geride bıraktığımız yaz Philadelphia 76ers ile sözleşmesini 15 milyon dolar karşılığında üç yıllığına uzattı. Geçen sezon 55 maça çıkan Furkan, 9.1 sayı, 2.1 ribaund, 1.5 asist ortalamaları ile sezon boyu istikrarlı performans gösterememesine rağmen takımın rotasyondaki önemli parçalarından biri oldu.

İki temsilcimizin yanına bu sezon iki genç uzunumuz, Alperen Şengün ve Ömer Faruk Yurtseven eklendi. Geçen sezon Beşiktaş Icrypex formasıyla ING Basketbol Süper Ligi’ni (BSL) domine eden ve en değerli oyuncu seçilen Alperen Şengün, 2021 NBA Draftı’nda 16. sıradan Oklahoma City Thunder tarafından seçildi, draft haklarını alan Houston Rockets ile sözleşme imzaladı. 2002 doğumlu Alperen, 2020-21 sezonunda BSL’ye 28 maçta 18.6 sayı, 8.8 ribaund, 2.7 asist, 1.5 blok, 1.3 top çalma istatistikleriyle damga vurmuştu.

Fenerbahçe altyapısında yetiştikten sonra Amerikan Üniversite Sporları Federasyonu (NCAA) takımları North Carolina State Wolfpack ve Georgetown Hoyas’ta forma giyen Ömer Faruk Yurtseven, katıldığı 2020 NBA Draftı’nda seçilmemişti. Sabırla kariyer basamakları tırmanmanın ve G League’de Oklahoma City Blue formasıyla gösterdiği performansın karşılığı olarak Ömer Faruk, Miami Heat’ten iki yıllık kontrat aldı. 23 yaşındaki milli pivot, NBA sezon öncesi maçlarında bulduğu şansları iyi değerlendirdi.

Geçen sezonu Utah Jazz’de tamamlayan Ersan İlyasova ise henüz herhangi bir NBA takımıyla sözleşme imzalamadı. 34 yaşındaki Ersan, 13 yıllık NBA kariyerinde 10.1 sayı, 5.6 ribaund ortalamaları yakalamıştı.

Koç değişiklikleri

NBA’de yeni sezon öncesi yedi takım koç değişikliği yaşadı. En dikkat çeken koç değişikliği, Dallas Mavericks’ten ayrılıp Indiana Pacers’ın başına geçen Rick Carlisle oldu. 2008’den beri Mavericks’in başında bulunan 2011 NBA şampiyonu Carlisle, 2003-2007 döneminin ardından ikinci Pacers dönemini yaşayacak. Dallas Mavericks’te boşalan koltuğa oturan Jason Kidd’i bir kenara bırakırsak kalan beş isim, ilk kez NBA’de başantrenörlük yapacak.

Terry Stotts’ın yerine Portland Trail Blazers’ın koçu olan Chauncey Billups’ı bir kenara ayırırsak, son yıllarda NBA’de giderek artan asistan koçluktan gelen isimlerin baş sorumlu olması trendi devam ediyor. Ime Udoka Boston Celtics’te, Willie Green New Orleans Pelicans’ta, Jamahl Mosley Orlando Magic’te, Wes Unseld Jr. Washington Wizards’da koç olarak görev alacak.

30 takımın yaptığı tüm hamleler ve takımların güncel kadroları:

https://www.nba.com/news/nba-player-movement-2021

Geçtiğimiz sezonun ödülleri

NBA’de geçen sezonun ödülleri şöyle dağıtılmıştı:

·       En Değerli Oyuncu (MVP): Nikola Jokic (Denver Nuggets)

·       Yılın Çaylağı: LaMelo Ball (Charlotte Hornets)

·       Yılın Savumacısı: Rudy Gobert (Utah Jazz)

·      Sezonun en iyi beşi: Luka Doncic (Dallas Mavericks), Stephen Curry (Golden State Warriors), Kawhi Leonard (Los Angeles Clippers), Giannis Antetokonmpo (Milwaukee Bucks), Nikola Jokic (Denver Nuggets)

·       Sezonun en iyi takım derecesi: Utah Jazz (55-22)

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.