Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Financial Times: “Türkiye, ‘kara para aklama’ ve ‘terörün finansmanı’ ile mücadelede başarısız olduğu gerekçesiyle gri listeye alınabilir”

Türkiye, “kara para aklama” ve “terörün finansmanı ile mücadele” konusunda başarısız olduğu gerekçesiyle Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) tarafından gri listeye alınabilir. Financial Times’a konuşan iki Batılı yetkili oylamanın perşembe günü (21 Ekim) yapılacağını söyledi.

Karar yarın açıklanacak

Türkiye’nin, kara para aklama ve terörizmin finansmanına karşı mücadelede başarısız olduğu gerekçesiyle Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından gri listeye alınabileceği öne sürüldü. İddiayı gündeme getire Financial Times gazetesi, haberi iki Batılı yetkiliye dayandırdı. Yetkililerden birine göre, 39 üyeli genel kurulun kararı onaylaması çok yüksek bir ihtimal. Diğerine göre ise onay sadece bir formaliteden ibaret. Perşembe günü (21 Ekim) karar resmen açıklanacak.

Türkiye 1991’de üye oldu

FATF, 1989 yılında G-7 ülkeleri tarafından Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde kurulmuş bir organizasyon. FATF’nin kurulmasıyla kara para aklanmayla mücadeleye ilişkin tavsiyeler bütünü oluşturuldu. Türkiye, 24 Eylül 1991 tarihinde FATF’a üye oldu. FATF, faaliyetlerini her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen toplantılarla yürütüyor.

Türkiye’nin gri listeye alınabileceği iki sene önce bildirilmişti

2019 yılının sonlarında FATF raporunda Türkiye’nin gri listeye alınabileceği uyarısında bulunmuştu. Hükümet, geçen yıl aralık ayında FATF tavsiyelerine yanıt olduğunu söylediği yeni bir yasa çıkarmıştı. Bu yasa, hükümet tarafından kâr amacı gütmeyen sektörü hedef aldığı, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü daha fazla engellemek için FATF kararlarının bir bahane olarak kullanıldığı iddiasıyla muhalefet ve Af Örgütü gibi sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirilmişti.

Gri listede Myanmar, Suriye, Güney Sudan ve Yemen gibi 22 ülke bulunuyor

Gri listede, Arnavutluk, Myanmar, Suriye, Güney Sudan ve Yemen gibi 22 ülke bulunuyor. Gri listenin bir altında “siyah liste” var. Bu listede sadece iki ülke bulunuyor: Kuzey Kore ve İran.

Türk Lirası daha çok değer kaybedebilir

Haberde kararın AKP iktidarında Türkiye’deki yabancı yatırımın en düşük seviyede seyrettiği döneme denk geldiği belirtildi. Siyasi istikrarsızlık, para politikasına ve hukukun üstünlüğüne siyasi müdahale konusundaki endişeler, kronik ticaret açığını finanse etmek ve ekonomik büyümeyi hızlandırmak için hayati önem arz eden yabancı sermayeyi korkuttu.

Türk Lirası’nın (TL) bu yıl dolar karşısında yüzde 20 değer kaybettiği vurgulanan haberde, bu kararın açıklanması ve piyasaların beklediği gibi Merkez Bankası faiz oranını tekrar düşürmesi halinde TL’nin daha da değer kaybedebileceği yorumu yapıldı.

FATF’nin kararı Türkiye’nin, Avrupa Birliği’nce (AB) hazırlanan para aklama listesine girmesine de neden olabilir. Bu durum AB ile finansal ilişkilere zarar verebilir.

IMF: Gri listeye alınmak büyük ve ciddi olumsuz etkiye sahip

Geçen mayıs ayında yayımlanan Uluslararası Para Fonu (IMF) araştırmasına göre FATF gri listesine girmenin bir ülkenin sermaye girişleri üzerinde “büyük ve ciddi olumsuz etkiye” sahip olduğunu ortaya koymuştu. Araştırmada listeye girmenin, portföy akışında (sıcak para) gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 3’üne eşdeğer bir azalmaya ve doğrudan yabancı yatırımda da benzer bir azalmaya neden olduğundan bahsediliyor.

Türkiye örneğinde yüzde 3’lük bir düşüş yaklaşık 23 milyar dolara eşdeğer. Ancak diğer bir yandan ülke zaten senelerdir ciddi miktarlarda yabancı sermaye çıkışı yaşadığından dolayı etkinin daha az olması da muhtemel. Merkez Bankası verilerine göre 2007 yılında 19 milyar dolardan fazla olan doğrudan yabancı yatırım, geçen sene sadece 5.7 milyar dolar seviyesine ulaşabildi. Çok düşük bir etki bile ağır baskı altındaki TL’ye ve döviz rezervlerine zarar verebilir.

Kaynak: Financial Times

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.