Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

UNICEF: 2015 yılından bu yana Yemen’de 10 binden fazla çocuk öldü veya sakat kaldı

Yemen’de iç savaş Eylül 2014’ten bu yana devam ediyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Mart 2015’te Suudi Arabistan liderliğindeki bir askeri koalisyonun İran yanlısı Husi grubu destekli hükümeti devirmesinden bugüne kadar 10 bin Yemenli çocuğun öldürüldüğünü veya sakat kaldığını açıkladı.

UNICEF Sözcüsü James Elder, Yemen’e düzenlediği ziyaretin ardından Cenevre’deki bir Birleşmiş Milletler (BM) brifinginde yaptığı açıklamada, “Yemen çatışması utanç verici bir dönüm noktasına daha ulaştı. Mart 2015’ten bu yana öldürülen veya sakat kalan 10 bin çocuğumuz var” dedi. “Bu, her gün dört çocuk demek” diyen Elder, bölgede bildirilmeyen çok daha fazla çocuk ölümü ve yaralanmanın olduğunu da belirtti.

Yemen’deki iç savaş 2014’ün Eylül ayından beri devam ediyor.

Elder, ülkedeki her beş çocuktan dördünün, yani yaklaşık 11 milyonun, insani yardıma ihtiyacı olduğunu, 400 bininin akut yetersiz beslenmeden mustarip olduğunu ve 2 milyondan fazlasının okula gidemediğini söyledi.

Yemen’de BM öncülüğündeki ateşkes sağlama çabaları sonuç vermedi. Hem Suudi Arabistan hem de Husiler, altı yıldan uzun süredir devam eden savaşı sona erdirme çabalarına direniyor.

Yüzlerce Yemenli, hükümet ve Husi güçleri arasındaki şiddetli çatışmalar nedeniyle Kuzey Marib vilayetinde mahsur kalmış durumda. Yerel bir yetkili geçen hafta gaz zengini bölgenin kontrolünü ele geçirmek için yapılan savaşların yaklaşık 10 bin kişiyi yerinden ettiğini söyledi.

Ekim ayı başında BM İnsan Hakları Konseyi’nde yapılan oylamada, Yemen’deki savaş suçları soruşturmasının bitirilmesi kararı alınmıştı. Kararın alınmasında Suudi Arabistan ve Bahreyn’in büyük etkisi olmuştu.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.