Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM, Yemen’deki savaş suçları soruşturmasının bitirilmesi kararı aldı: “Yemen halkının uluslararası toplumla arasındaki can damarı kesilmiştir”

Bahreyn, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin diğer üye ülkeleri, konseyin Yemen’deki savaş suçları soruşturmalarının bitirmesi için oy kullandı. Üyeler, Hollanda tarafından yönlendirilen bağımsız müfettişlere, Yemen’deki ihtilaftaki vahşeti gözlemeleri için iki yıl daha verilmesini öngören kararı az bir farkla reddetti. Yemen’deki misyonu devam ettirmeye çalışan Batılı devletler için büyük bir yenilgi olan bu sonuç, konseyin 15 yıllık tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Hollanda Büyükelçisi Peter Bekker, oylamanın büyük bir başarısızlık olduğunu söyledi. Delegelere yaptığı açıklamada Bekker, “Konseyin Yemen halkını başarısızlığa uğrattığını hissetmeden edemiyorum. Bu oylama ile konsey, raporlama görevini fiilen sona erdirdi. Yemen halkının uluslararası toplumla arasındaki can damarı kesilmiştir” dedi.

Sözcü Stephane Dujarric, BM Genel Sekreteri António Guterres’in Yemen’de hâlâ hesap verebilirliğe ihtiyaç olduğuna inandığını söyledi. Dujarric, “Sivillerin kendilerine karşı tekrarlanan savaş suçlarını gördüğü Yemen’de hesap verebilirlik için baskı yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Almanya’nın Cenevre’deki BM Büyükelçisi Katharine Stasch ise konseye şöyle seslendi:

“Suudi liderliğindeki koalisyonun müşterek olaylar değerlendirme ekibi aracılığıyla sivil kayıp iddialarını soruşturma çabalarını kabul ediyoruz. Ancak Yemen halkı için çalışan BM tarafından yetkilendirilmiş uluslararası, bağımsız bir mekanizmaya sahip olmanın vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz.”

Kararda Suudi Arabistan’ın ve Bahreyn’in etkisi büyük

İnsan hakları savunucuları Suudi Arabistan’ın kararın bu şekilde verilmesi için yoğun bir lobi faaliyetinde bulunduğunu söyledi. Tartışma sırasında, Bahreyn Büyükelçisi Yusuf Abdulkarim Bucheeri, uluslararası müfettişler grubunun “sahadaki durum hakkında yanlış bilgilerin yayılmasına katkıda bulunduğunu” söyledi.

Suudi Arabistan’ın müttefiki Bahreyn’in çağrısıyla yapılan oylamada, aralarında Çin, Küba, Pakistan, Rusya, Özbekistan ve Venezüela’nın da bulunduğu 21 ülke uzatma kararına karşı oy kullandı. İngiltere, Fransa ve Almanya da dahil olmak üzere 18 ülke ise destek oyu kullandı. Yedi çekimser oy kullanıldı. Ukrayna heyeti toplantıya katılmadı. ABD ise sadece gözlemci statüsüne sahipti.

“Bu, İnsan Hakları Konseyi’nin sicilinde kara bir lekedir”

Yemenli bağımsız insan hakları aktivisti grup Mwatana’nın başkanı Radhya al-Mutawakel, sonuçtan derin hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden John Fisher ise görev süresinin yenilenmemesinin “İnsan Hakları Konseyi’nin sicilinde kara bir leke” olduğunu söyledi ve “Pek çok devlet, bu çok ihtiyaç duyulan göreve karşı oy vererek kurbanlara sırtını döndü. Suudi liderliğindeki koalisyonun baskısına boyun eğdi ve siyasi ilkenin önüne koydu” dedi.

Bağımsız müfettişler geçmişte, Suudi Arabistan liderliğindeki bir koalisyon ile İran müttefiki Husi isyancıları arasındaki yedi yıllık çatışmada, tüm tarafların potansiyel savaş suçları işlemiş olabileceğini belirtmişti. Aktivist gruplar, 100 binden fazla insanın öldürüldüğünü ve dört milyon kişinin de yerinden edildiğini söylüyor.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.