Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FATF, Türkiye’yi “kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele” konusunda başarısız olduğu gerekçesiyle gri listeye aldı

Türkiye, OECD bünyesinde kurulan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından, “kara para aklama” ve “terörün finansmanı ile mücadele” konusunda başarısız olduğu gerekçesiyle gri listeye alındı. 22 ülkenin bulunduğu listeden Botswana ve Mauritius çıkarılırken, Türkiye, Mali ve Ürdün listeye alındı.

Fransa’nın başkenti Paris’te devam eden toplantıların ardından açıklamalarda bulunan FATF Başkanı Marcus Pleyer, Türkiye’deki bazı iş insanlarının, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) liderliğinde kamuoyu ile paylaşılan Pandora Belgeleri’nde yer aldığını hatırlattı ve vergi cennetleri ile ilgili mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Her şeye rağmen Türkiye’nin kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadelede olumlu adımlar attığını kaydeden Pleyer, “FATF, Türkiye’nin belirli alanlarda ilerleme kaydettiğini görüyor fakat halen ciddi sorunlar bulunuyor” dedi. Pleyer, bankacılık, değerli taş ticareti ve emlak gibi sektörlerin denetiminin de bu sorunların içinde olduğunu belirtti.

Financial Times gazetesi 20 Ekim günü yayımladığı haberinde, Türkiye’nin FATF tarafından gri listeye alınabileceğini iddia etmişti. Gazete haberi, iki Batılı yetkiliye dayandırmıştı. Haberde kararın, AKP iktidarında Türkiye’deki yabancı yatırımın en düşük seviyede seyrettiği belirtilmiş ve Türk Lirası’nın değer kaybedebileceği yorumunda da bulunulmuştu.

Haberde, FATF’nin kararının,Türkiye’nin, Avrupa Birliği’nce (AB) hazırlanan kara para aklama listesine girmesine de neden olabileceği ve bu durumun AB ile finansal ilişkilere zarar vereceği yorumu yapılmıştı.

Türkiye 1991’de üye olmuştu

FATF, 1989 yılında G7 ülkeleri tarafından Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde kurulmuş bir organizasyon. FATF’nin kurulmasıyla kara para aklanmayla mücadeleye ilişkin tavsiyeler bütünü oluşturuldu. Türkiye, 24 Eylül 1991 tarihinde FATF’a üye oldu. FATF, faaliyetlerini her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen toplantılarla yürütüyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı: “Hak edilmeyen bir sonuç”

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin FATF tarafından gri listeye alınmasının ardından bir açıklama yayımladı. Açıklamada “Türkiye’nin FATF mevzuatı açısından üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiği” belirtildi ve “Ülkemizin gri listeye alınması hak edilmeyen bir sonuç ortaya çıkarmıştır” denildi. Açıklamada ayrıca, “FATF ve ilgili tüm kurumlarla işbirliği içerisinde gerekli adımlar atılmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmediği bu listeden en kısa sürede çıkması sağlanacaktır” ifadeleri yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.