Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Temsilciler Meclisi, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı Steve Bannon’ın “Kongre’yi tahkir” ile suçlanması için tavsiye kararı aldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı Steve Bannon’ın “Kongre’yi tahkir” ile suçlanması yönünde Adalet Bakanlığı’na tavsiyede bulundu. Bu karar, Bannon’ın yargılanmasının önünü açtı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ocak 2021’de Vaşington’da düzenlediği “Save Americamitinginde seçim sonuçlarını kabul etmediğini söylemiş, mitingin ardından yüzlerce gösterici Joe Bidenın ABD başkanı seçilmesinin onaylandığı sırada Kongre binasını basmıştı. Baskında beş kişi yaşamını yitirmiş, 50’den fazla kişi yaralanmış ve 684 kişi ise tutuklanmıştı.

Cumhuriyetçi dokuz vekil de “evet” oyu verdi

ABD’deki 6 Ocak Kongre baskınını soruşturmakla görevli Temsilciler Meclisi özel komitesinin aldığı tavsiye kararı, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda onaylandı. Karar, 202 “hayır” oyuna karşı 229 “evet” oyu ile kabul edildi. Temsilciler Meclisi, ABD Adalet Bakanlığı’na, kendisine gönderilen hiçbir davete cevap vermeyen ve talep edilen belgeleri Kongre’ye sunmayan eski ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı Steve Bannon‘ın “Kongre’yi tahkir” ile suçlanması tavsiyesinde bulundu.

Demokratlar’ın kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde dokuz Cumhuriyetçi vekil de “evet” oyu kullandı.

Temsilciler Meclisi Özel Komitesi, soruşturmada Kongre işgali öncesinde Trump’ın, Bannon ile 2020 Kasım seçimlerinin sonuçlarını değiştirmek için iletişim kurup kurmadığını da araştırdı.

Oylama başlarken Komite Başkanı Bennie Thompson, “Bannon’ın işgal hakkında değerli bilgilere sahip olduğuna inanıldığını” belirtti .

Indianalı Cumhuriyetçi Vekil Jim Banks ise Bannon’ın Demokrat Parti için bir “öcü” haline geldiğini söyledi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump‘ın danışmanı Steve Banon

Bannon’ın yargılanmasının önü açıldı

Temsilciler Meclisi’nin kararı Bannon’un yargılanmasının önünü açtı. ABD Adalet Bakanı Başsavcı Merrick Garland, bakanlığın gerçekleri ve yasayı uygulayacağını, kovuşturma ilkelerine uygun bir karar vereceğini söyledi.

ABD kanunlarına göre “Kongre’yi tahkir” suçunu işleyen kişiler bir ila 12 ay hapis cezası alabiliyor.

Böyle bir kovuşturma en son 1983’te eski ABD Başkanı Ronald Reagan hükümetinden bir görevliye karşı yürütülmüştü.

Eski ABD Başkanı Donald Trump

Trump dokunulmazlığı olduğunu savunuyor

Eski ABD Başkanı Donald Trump ise yardımcılarını ve müttefiklerini ifade taleplerini reddetmeye çağırdı. Trump ayrıca, o zamanki iletişiminin yürütme dokunulmazlığı ile korunduğunu iddia etti.

Steve Bannon ise süreç hakkında henüz bir yorumda bulunmadı. Avukatı, daha önce Bannon’ın yalnızca Trump’ın yürütme dokunulmazlığı iddiası yasal olarak çözüme kavuşturulursa işbirliği yapacağını açıklamıştı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.