Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HSK’dan büyükelçi krizi açıklaması: “Yargı bağımsızlığına saygı gösterilmeli”

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 10 ülkenin büyükelçilerinin “Osman Kavala’nın serbest bırakılması” çağrısına ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada “Tüm resmi ve özel kurum ve kuruluşlar ile birey ve toplulukların yargı bağımsızlığına saygı göstererek, yargılama süreçlerine müdahale niteliği taşıyacak her türlü eylem ve söylemden kaçınması önem arz etmektedir” denildi.

HSK’nın açıklamasının tamamı şöyle:

“Son dönemde bazı basın yayın organlarında, Türk Yargı Sistemine yönelik eleştiri sınırlarını aşan birtakım açıklamalara yer verildiği ve bu kapsamda girişimlerde bulunulduğu gözlemlenmektedir. Türk Yargısının itibarına halel getirebilecek bu durum nedeniyle, Kurulumuzca basın açıklaması yapılması zarureti hâsıl olmuştur.

Anayasamızın 138’inci maddesinde, hâkimlerin görevlerinde bağımsız oldukları; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verdikleri; hiçbir organ, makam, merci veya kişinin, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremeyeceği, genelge gönderemeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı öngörülmüştür.

Değinilen Anayasal ilke çerçevesinde, tüm resmi ve özel kurum ve kuruluşlar ile birey ve toplulukların yargı bağımsızlığına saygı göstererek, yargılama süreçlerine müdahale niteliği taşıyacak her türlü eylem ve söylemden kaçınması önem arz etmektedir. Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunulur.”

Yargıtay: “İnfiale neden oldu”

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca da büyükelçilerin bildirisine ilişkin konuştu. Akarca, “Bahsi geçen sayın büyükelçilerin sıradan bir şekilde değil de adeta örgütlü şekilde bir araya gelerek, toplu şekilde bildiri yayımlamış olmaları Türkiye’de bağımsız yargıyı, bağımsız yargı mensuplarını, tüm hâkim ve cumhuriyet savcılarını, yüksek yargı mensuplarını derinden yaralamış ve üzmüştür. İnfiale neden olmuştur” dedi.

Ne olmuştu?

ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nın büyükelçilerinin 18 Ekim’de tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulunması, Ankara’nın tepkisini çekmişti. Büyükelçiler Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyükelçilerin “istenmeyen kişi” (persona non grata) ilan edilmesi için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na talimat verdiğini açıklamıştı. Dışişleri Bakanlığı’ndan ise talimata ilişkin resmi açıklama gelmedi.

ABD’den Viyana Sözleşmesi açıklaması

Avrupa ülkelerinden Erdoğan’ın talimatına ilişkin tepkilerin ardından bugün (25 Ekim) ABD Büyükelçiliği’nden Viyana Sözleşmesi açıklaması geldi. ABD Büyükelçiliği’nden Viyana Sözleşmesi açıklaması geldi. Elçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada “ABD, diplomatik ilişkiler hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder” denildi. Sözleşmenin ilgili maddesi diplomatların, kendilerini kabul eden devletlerin iç işlerine karışmamakla yükümlü olduğunu belirtiyor

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.