Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“İstenmeyen kişi” krizinde büyükelçiliklerden yeni açıklama: “Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine uyacağız”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği, iş insanı Osman Kavala‘nın tutukluluğunun dördüncü yılında paylaştıkları açıklama sonrası yeni bir açıklamada bulundu. Büyükelçilik sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine atıfla, “ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder” dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Marjanne de Kwaasteniet de sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Hollanda’nın 41. maddeye riayet edeceğini belirtti.

Yeni Zelanda’nın Ankara Büyükelçisi Wendy Hinton da sosyal medya hesabından benzer bir açıklamada bulundu:

Kanada Büyükelçiliği’nin sosyal medya hesabı da benzer bir paylaşımda bulunurken, Almanya, Fransa, Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Norveç büyükelçilikleri ise ABD Büyükelçiliği’nin paylaştığı mesajı retweet etti.

Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklar, başta ABD olmak üzere diğer büyükelçiliklerin bu mesajının AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını belirtti.

Viyana Sözleşmesi nedir?

Avusturya’nın başkenti Viyana’da 2 Mart ila 14 Nisan 1961 tarihleri arasında düzenlenen “Birleşmiş Milletler Diplomatik İlişkiler ve Dokunulmazlıklar” konferansında alınan kararlar doğrultusunda imzalanan uluslararası bir sözleşme. Türkiye, Viyana Sözleşmesi’ni 12 Eylül 1984 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul etti ve kanun “Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesine Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun” olarak Resmi Gazete’de yayımlandı.

41. madde neyi öngörüyor?

Anlaşmanın 41. maddesinde “devletlerin iç işlerine karışmama” vurgusu yapılıyor.

  1. Kabul eden devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan devle­tin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.
  2. Gönderen devlet tarafından kabul eden devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan biJlün resmî işler, kabul eden devletin dışişleri bakanlığı veya mutabık kalınacak başka bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.
  3. Misyonun binaları, misyonun bu sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.

Ne olmuştu?

İş insanı Osman Kavala’nın tutukluluğunun dördüncü yılında aralarında ABD, Almanya, Fransa ve Hollanda’nın da bulunduğu 10 büyükelçilik, Kavala’nın serbest bırakılması için bir çağrı yapmıştı. Açıklamada, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz” ifadeleri kullanılmıştı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bahsi geçen 10 ülkenin büyükelçisinin “persona non grata (istenmeyen kişi)” ilan edilmesi için gerekli talimatı verdiğini söylemişti

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.