Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook, ifşa skandalına rağmen 9 milyar dolar kâr etti

Facebook, eski bir çalışanı tarafından sızdırılan belgeler nedeniyle büyük bir baskı altına girmesine rağmen 2021 yılının üçüncü çeyreğinde beklenenden daha iyi bir kâr elde etti. 

Sosyal medya devi Facebook, haziran ayından eylül ayına kadar geçen üç ayda 9 milyar dolar (6,5 milyar sterlin) kâr elde etti. Şirketin geçen yıl aynı dönemde kârı 7,8 milyar dolardı. 

Apple’ın iOS14 işletim sisteminin yeni güncellemesi, Facebook’taki markaların reklamlarını belirli kullanıcılara göstermesini zorlaştırdı. Eski bir Facebook çalışanı Frances Haugen, Facebook’un kârı kullanıcı güvenliğine öncelediğini iddia ederek, kamuyla gizli belgelerden oluşan bir önbellek paylaşmıştı. Medya kuruluşları tarafından hazırlanan belgeler, Facebook’un Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dışında nefret söylemini ve seks ticaretini teşvik eden içeriği düzenli olarak denetlemediğini gösteriyor.

Facebook’un bazı büyük skandalları. Kaynak: Medyascope

İlk olarak Wall Street Journal tarafından yayımlanan sızıntı belgeler, bir diğer sosyal medya uygulaması Instagram’ın gençlerin ruh sağlığı üzerindeki etkilerini, sosyal medya platformlarının kutuplaşmaya yol açıp açmadığını ve Facebook’un 6 Ocak Kongre isyanını ele alış biçimini içeriyordu. Haugen, pazartesi günkü (25 Ekim) bir duruşmada, Facebook’un “tartışmasız bir şekilde nefreti daha da derinleştirdiğini” söyledi. Haugen ayrıca Facebook’un güvenlik ekiplerinin yetersiz kaynaklara sahip olduğunu ve “Facebook’un güvenlik için feda edilen küçük kâr dilimlerini bile kabul etmeye isteksiz olduğunu” söyledi. 

İngiltere’deki milletvekilleri, planlanan Çevrimiçi Güvenlik Yasası kapsamınca büyük sosyal ağlara hangi yeni kuralların uygulanacağını düşünüyor. Dünyanın en büyük sosyal medya ağı, kendisine haksız rekabet uyguladığı iddiasıyla bir antitröst davası açan Federal Ticaret Komisyonu da dahil olmak üzere, küresel yasa koyucular ve düzenleyiciler tarafından inceleniyor.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg pazartesi günü (25 Ekim) yatırımcılarıyla düzenlediği bir toplantıda şunları söyledi: “Gördüğümüz şey, şirketimizin yanlış bir resmini çizmek için sızdırılmış belgeleri seçici olarak kullanmak için koordineli bir çaba.”

Sosyal medya devi Facebook, haziran ayından eylül ayına kadar geçen üç ayda 9 milyar dolar (6,5 milyar sterlin) kâr elde etti, geçen yıl aynı dönemde ise kâr 7,8 milyar dolardı. Bütün suçlamalara rağmen Facebook’un hisseleri pazartesi günü işlem sonrası yüzde 1.3 arttı. Şirketin hisseleri bu yıl şu ana kadar yaklaşık yüzde 20 arttı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.