Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook, 419 milyon kullanıcının telefon numarasını kaptırdı

419 milyondan fazla Facebook kullanıcısının hem telefon numarası hem de Facebook hesabı numarası çalındı. Bilgiler şu an şifresiz bir şekilde herkesin erişimine açık bir internet sağlayıcısında bulunuyor. Ayrıca bazı kullanıcıların isimleri, cinsiyetleri ve vatandaşlıkları da herkesin erişimine açık. 

Kimin yaptığı bilinmiyor

Facebook, henüz kimin yaptığı bilinmeyen bu veri hırsızlığını doğruladı. Ayrıca, Facebok’un bu verilerin nasıl çalındığına dair bir teorisi de var: Nisan 2018 yılına kadar Facebook’un kullanıcı arama kısmında telefon numarası veya e-posta adresiyle aranan kişinin profili bulunabiliyordu. Techcrunch adlı teknoloji haber sitesinin aktardığına göre, numaralar belli bir şemaya göre tanımlandığı için numaraları sırayla deneyerek ne tür profiller olduğunu görmek mümkündü. Dolayısıyla bu veri seti bu şekilde oluşturulmuş olabilir.

İnternette özgür iletişim için mücadele eden güvenlik araştırmacı Sanyam Jain, bu veri setine ulaştı. Jain, çevrimiçi olan verileri çevrimdışı yaptı. 

133 milyon telefon numarası ABD’den

Çalınan 419 milyondan fazla telefon numarasından 133 milyonu ABD, 50 milyondan fazlası Vietnam ve 18 milyonu da İngiltere’den. Facebook, bu verilerin Facebook hesaplarını hacklemek için kullanıldığına dair bir bulguya rastlamadı. Alman haber sitesi Heise’nin haberine göre, bu verilerle farklı türde sahtecilikler yapılması mümkün. Örneğin geçen ay Twitter’ın sahibi Jack Dorsey’in Twitter hesabından bazı agresif tweetler paylaşıldı. Paylaşımlardan biri de “Nazi Almanyası hiçbir yanlış yapmadı” twitiydi. 

Dolandırıcılar ele geçirdikleri numara ile cep telefonu operatörlerine telefon ve SIM kartını kayıp olarak bildirerek, aynı numara ile yeni bir SIM kart elde ediyor. Dolandırıcı, bu yolla Jack Dorsey’in Twitter hesabını ele geçirip tweetler atabildi. 

Hatta aynı yöntemle dolandırıcılar 2016 yılında Jack Dorsey ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg gibi isimlerin Twitter hesaplarını hacklemişti. Zuckerberg’in aynı zamanda Pinterest hesabı da hacklenmişti. 

Facebook’un veri gizliliği ihlali skandalı ilk değil

Facebook bundan önce de büyük bir veri gizliliği ihlali skandalına imza atmıştı. ABD Başbakanı Donald Trump’ın 2016 yılında seçilmesiyle, ortaya Cambridge Analytica skandalı çıkmıştı. İş dünyası ve siyasi partilere hizmet sunan veri analiz şirketi Cambridge Analytica, başkanlık seçimlerinde 87 milyon kullanıcının verilerini bir Facebook uygulaması aracılığıyla usulsüzce kullanmıştı. 

Nefret suçlarında artış

Diğer büyük skandal, Facebook’un mültecilere yönelik nefret suçlarında artışa neden olduğu iddiasıydı. Karsten Müller ve Carlo Schwarz’ın Fanning the Flames of Hate: Social Media and Hate Crime isimli çalışmalarında çevrimiçi ortamlarda göçmen karşıtı duyarlılığın yoğun olduğu dönemlerde, Facebook’un daha yoğun kullanıldığı bölgelerde göçmen karşıtı nefret suçlarında orantısız bir artış olduğunu kanıtladı. Bu etki özellikle kundakçılık ve saldırı gibi mültecilere yönelik şiddet olayları olarak karşımıza çıkmış ve kendini özellikle Almanya’da göstermişti. Eylül 2016’da Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Almanya’nın başkenti Berlin’de özür dilemişti. Ayrıca Facebook, nefret suçlarını önlemek için sahte haber ile mücadeleye girişti. Türkiye’de ise 2018 yılında teyit.org ile çalışmayla başladı. 

Instagram’da durum ne?

Son olarak, Facebook’un WhatsApp ile birlikte satın aldığı Instagram uygulamasında veri ihlali ortaya çıktı. Geçen ay Instagram’ın “güvenilir” pazarlama ortaklarından birinin 14 milyon kullanıcının hikaye ve konum gibi birçok verisini usulsüzce aldığı öğrenildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.