Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook ve Instagram’da her gün 100 bin çocuk kullanıcı istismara uğruyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New Mexico eyaleti, Facebook ve Instagram algoritmalarının reşit olmayanlara cinsel içerik önerdiği iddiasıyla Meta aleyhine dava açmıştı. Meta’nın şirket içi yazışmalarına göre Facebook ve Instagram kullanan her gün 100 bin çocuk kullanıcı cinsel istismara uğruyor.

Üst düzey bir Meta çalışanı, geçtiğimiz yılın sonlarında ABD Kongresi’nde verdiği ifadede, kendi kızının Instagram üzerinden nasıl tacize uğradığını anlatmıştı. Son başvuru, New Mexico Başsavcılığı tarafından 5 Aralık’ta başlatılan ve Meta’nın sosyal ağlarının “çocuk tacizcileri için pazar yeri” haline geldiğini iddia eden davanın sonuncusu. Eyalet Başsavcısı Raúl Torrez, Meta’yı yetişkinlerin çocukları bulmasına ve mesajlaşmasına olanak tanımakla suçladı.

Meta, bu şikâyete cevaben bir açıklama yayımladı: “Çocukların çevrimiçi ortamda güvenli ve yaşlarına uygun deneyimler yaşamalarını istiyoruz. Çocukları ve ebeveynlerini desteklemek için 30’dan fazla aracımız var. Yıllardır bu konular üzerinde çalıştık, kariyerlerini bu konu üzerine inşa etmiş kişileri işe aldık.”

Davada çocuk güvenliğine ilişkin 2021 tarihli bir şirket içi yazışmaya da atıfta bulunuldu. Davaya göre bir slaytta Meta’nın “Instagram’da reşit olmayanların cinselleştirilmesine yeterince yatırım yapılmadığı, reşit olmayanlar tarafından gönderilen içeriklere yapılan cinsel içerikli yorumlara dikkat çekildiği” belirtildi.

Şikayet, Meta çalışanlarının çocuk güvenliği konusundaki endişelerini de vurguluyor. Temmuz 2020’de Meta içinde yapılan bir sohbette bir çalışan şöyle soruyor: “Çocukların güvenliği için özellikle ne yapıyoruz (TikTok’ta çok fazla olduğunu duyduğum bir şey)?”

Meta’nın açıklamasında ayrıca şirketin “çocukların özellikle yetişkinlerden istenmeyen temaslar yaşamasını önlemek için önemli adımlar attığı” belirtiliyor.

Aralık ayında Meta, Facebook’ta ve Messenger üzerinden gönderilen mesajlar için uçtan uca şifrelemeyi kullanıma sunduğu için yaygın eleştiriler almıştı. Şifreleme, metin ve görüntüleri alındıklarında çözülen okunamaz şifrelere dönüştürerek bir mesajın içeriğini gönderen ve hedeflenen alıcı dışında herkesten gizler.

Çocuk güvenliği uzmanları, politika yapıcılar ve kolluk kuvvetleri, şifrelemenin kaçakçıların kovuşturulmasını engellediğini savunuyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.