Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan: Darbe karşıtı protestolarda en az 10 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı

Sudan’da General Abdülfettah el-Burhan’ın sivil yönetimi feshetmesi, siyasi liderleri tutuklaması ve olağanüstü hal ilan etmesinin ardından, binlerce protestocu sokağa çıktı ve darbe karşıtı gösteriler düzenledi. Lastik yakıp barikatlar kuran kalabalık, “Sivil yönetim halkın seçimidir” ve “Askeri yönetime hayır” sloganları attı. Güvenlik güçlerinin protestoculara ateş açması sonucu en az 10 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.

https://twitter.com/WillCarter_NRC/status/1452539408624848902

Sudan’da dün (25 Ekim) sabah saatlerinde bir grup asker yönetime el koydu. Enformasyon Bakanlığı’nın açıklamasında, darbeye destek vermeyen Başbakan Abdullah Hamduk’un gözaltına alındığı ve kamuoyuna açıklanmayacak bir yere nakledildiği belirtildi. Açıklamada, “Geçici Konsey’in sivil üyeleri ve geçiş hükümetinden bazı bakanlar ortak askeri güçler tarafından gözaltına alındı” denildi. Darbenin lideri General Abdülfettah el-Burhan, darbeye gerekçe olarak ülkede devam eden siyasi iç çatışmaları gösterdi.

“Askeri yönetime hayır”

Olağanüstü hal ilan edilmesine rağmen akşam saatlerinde başkent Hartum’da lastik yakıp barikatlar kuran gruplar, “Sivil yönetim halkın seçimidir” ve “Askeri yönetime hayır” sloganları attı. Protestolarla geçen bir gecenin ardından göstericiler, sivil hükümetin geri dönmesini talep ederek sokaklarda kalmaya devam edeceklerini belirtti.

Yaralı bir protestocu gazetecilere, askeri karargâhın dışında ordu mensuplarınca bacağından vurulduğunu söyledi. Bir başka protestocu ise askerin önce ses bombası, ardından gerçek mühimmatla göstericileri hedef aldığını anlattı.

Askerin ateşinde göstericilerin hayatlarını kaybettiğini iddia eden bir başka gösterici, “İki kişi öldü, onları kendi gözlerimle gördüm” dedi.

Darbeciler insan avı başlattı

Protestolara destek veren Sudan Merkez Bankası personeli greve giderken ülke genelinde doktorların acil durumlar dışında askeri hastanelerde çalışmayı reddettiği belirtildi.

Protestoların yayılması üzerine darbeci askerler, yerel gösterilerin organizatörlerini tutuklamak için Hartum’da ev ev dolaşmaya başladı. Hartum’daki havalimanı uçuşlara kapatıldı ve uluslararası uçuşlar bir süreliğine askıya alındı. İnternet ve çoğu telefon hattı da kesildi.

“Sudan’ın barışçıl devrimine ihanet”

Dünya liderleri askeri darbeyi endişeyle karşıladı. AFP haber ajansına konuşan diplomatlar, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin krizi görüşmek üzere 26 Ekim Salı günü toplanacağını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, AB, BM ve Sudan’ın da üyesi olduğu Afrika Birliği şu anda bilinmeyen bir yerde ev hapsinde tutulan siyasi liderlerin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Yaşananları, “Sudan’ın barışçıl devrimine ihanet” olarak niteleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Vaşington’un Sudan’a yapacağı 700 milyon dolarlık yardımın durdurulduğunu söyledi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.