Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de Kongre üyelerinden Biden’a mektup: “Türkiye’ye F-16 satma”

Amerika Birleşik Devletleri‘nde (ABD), Demokrat ve Cumhuriyetçiler’den oluşan 11 Kongre üyesi, Başkan Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken‘a yazdıkları mektupta, Biden yönetimini Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satmamaya çağırdı. Kongre üyeleri, Türkiye’nin ABD ve müttefiklerinin ulusal güvenliğini tehdit etmeye devam edeceğini de vurguladı.

“ABD yapımı bir uçağı, düşman gibi davranmaya devam eden bir müttefike gönderemeyiz”

Kongre üyeleri yazdıkları mektupta, Türkiye’nin ABD merkezli silah üreticisi Lockheed Martin‘den 40 adet F-16 ve 80’e yakın modernizasyon kiti almak için talepte bulunması karşısında “derin bir endişe” duyduklarını dile getirdi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eylül ayında Türkiye’nin ikinci paket S-400 hava savunma sistemi satın alınacağı açıklamasının hatırlatıldığı mektupta, “ABD yapımı bir uçağı, düşman gibi davranmaya devam eden bir müttefike göndererek ulusal güvenliğimizi tehlikeye atmayı göze alamayız” denildi.

Mektupta, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle F-35 programından çıkarıldığı hatırlatıldı ve bu kararın ABD’de hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar tarafından desteklendiği belirtildi.

“Kongre, F-16’ların satışını engellemek için beraber duracaktır”

Türkiye’nin F-35’ler için 1.4 milyar dolar ödediğinin de altı çizildiği mektupta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni F-16 sevkiyatı ve 80’e yakın modernizasyon kitiyle tazminat istediği belirtildi. Kongre üyeleri, “F-16’ların satışının ilerlemesi hususunda Kongre’nin ihracatı engellemek için birlikte duracağından eminiz. Fakat ABD şu anda Türkiye’ye herhangi bir askeri teçhizatı transfer etmeyi göze almamalı” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, ABD ve müttefiklerinin ulusal güvenliğini tehdit etmeye devam edecek”

Kongre üyeleri, mektuplarını şöyle noktaladı:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz’deki yayılmacı politikasını devam ettirdiği sürece, Türkiye bizim ulusal güvenliğimizi ve yakın müttefiklerimizin güvenliğini tehdit etmeye devam edecek. Türkiye’nin eskiyen savaş uçaklarını güçlendirmeyi reddetmenizi ve yanıtınızı dört gözle bekliyoruz.”

25 Ekim’de yazılan mektuba Reuters haber ajansı dün (26 Ekim) ulaştı. Beyaz Saray, Reuters’ın yorum talebine yanıt vermedi.

Biden ve Blinken’a gönderilen mektubun altında Dina Titus, Nicole Malliotakis, Carolyn Maloney, Brian Fitzpatrick, Gus Bilirakis, Chris Pappas, David Valadao, David Cicilline, Jim Costa, John Sarbanes ve Jackie Speier‘in imzası bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.