Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye, 40 adet F-16 savaş uçağı almak için ABD’ye başvurdu

Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli silah üreticisi Lockheed Martin‘den 40 adet F-16 ve 80’e yakın modernizasyon kiti almak için talepte bulundu. Türkiye’nin bu başvurusunun altında yatan temel neden, F-35 programından çıkarıldıktan sonra hava kuvvetlerini farklı bir yolla modernize etmek.

Reuters haber ajansının haberine göre, milyonlarca dolarlık başvuru, Dışişleri Bakanlığı’nın değerlendirme sürecinde. Bakanlık tarafından onay verilmesi halinde ABD Kongresi’ne gidecek ve Kongre’nin bu satışı bloke etme gücü bulunuyor.

F-16 talebinin, Ankara’nın S-400 hava savunma sistemlerindeki ısrarı ve sorunlu insan hakları sicili nedeniyle Kongre’den onaylanması zor gözüküyor.

Konuya vâkıf bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Reuters’a verdiği demeçte, “Politika gereği bakanlığımız Kongre’ye resmi olarak bildirilinceye kadar savunma satışlarını yorumlamıyor” dedi. Vaşington’daki Türkiye Büyükelçiliği de Reuters’ın yorum talebini kabul etmedi.

Türkiye, Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemleri sonrasında Lockheed Martin tarafından F-35 ortak üretim programından çıkarılmıştı. Diğer yandan Türkiye’nin programa katılım için yürüttüğü lobicilik faaliyetleri devam ediyor. Ankara, Arnold & Porter Kaye Scholar adlı şirket ile sözleşmesini 2022 yılının Ağustos ayına dek uzatmıştı. Türkiye bu faaliyet için şirkete 1.5 milyon dolar ödeyecek.

Ankara’nın S-400’leri almasının ardından, ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) kapsamında Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve SSB Başkanı İsmail Demir’in de aralarında bulunduğu dört kurum yetkilisine yönelik yaptırımlar 7 Nisan’da yürürlüğe girmişti.

Geçen haftalarda ise AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu vesilesiyle bulunduğu New York’ta ABD merkezli CBS televizyonuna bir röportaj vermiş ve röportajda ikinci paket S-400’lerin alınabileceğinin sinyallerini vermişti.

Daha sonra New York Times gazetesinin editörlerinin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ABD’nin Türkiye’ye F-35 satmak istemediğini hatırlatmış ve “ABD’liler Türkiye’ye Patriot füze savunma sistemini satmış olsaydı, biz de S-400’leri almak zorunda kalmayacaktık” demişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.