Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York Times’a konuştu: “ABD Türkiye’ye Patriot satsaydı, S-400 almak zorunda kalmayacaktık”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli New York Times (NYT) gazetesi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Erdoğan’ın geçen hafta Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu çalışmaları için bulunduğu New York’ta yaptığı görüşmeden bir kısmını yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Türkiye’ye F-35 satmak istemediğini hatırlatarak, “ABD’liler Türkiye’ye Patriot füze savunma sistemini satmış olsaydı, biz de S-400’leri almak zorunda kalmayacaktık” dedi.

Erdoğan’ın dün (29 Eylül) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya’nın Soçi şehrinde görüşmesine atıf yapılan haberde, Erdoğan’ın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini satın alarak Türkiye’nin NATO ittifakının altını oyduğu yönündeki eleştirileri reddettiği belirtildi.

NYT editörleri ile BM Genel Kurulu’nun oturum aralarında yaptığı röportajdan bir kısmının da paylaşıldığı haberde, Erdoğan’ın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve dönemin ABD Başkanı Donald Trump‘ın Türkiye’nin silah tedarikçilerini seçme hakkını kendisinin belirleyebileceğini teyit etmesi üzerine, “Biz de kendi silahlarımızı alıyoruz” dedi.

“ABD’liler bize Patriot satmış olsaydı, biz de S-400 almayacaktık”

ABD’nin Türkiye’ye F-35’leri satmadığının bir kez daha altını çizen Erdoğan, “ABD’liler Türkiye’ye Patriot füze savunma sistemini satmış olsaydı, biz de S-400 almak zorunda kalmayacaktık” diye konuştu.

“Bence buna değerdi”

Türkiye’nin S-400 hamlesinin ABD ile ilişkilerde yol açtığı gerilimler sorulunca da Erdoğan, “Bence buna değerdi, savunmamızı istediğimiz gibi güçlendirebiliriz” dedi.

“Türkiye’nin ABD ile bağlarının güçlendirilmesi ve korunması gerekiyor”

Bütün bunlara rağmen Türkiye-ABD ilişkisinin temeldeki bağlarının korunduğunu hatırlatan Erdoğan, “Türkiye’nin ABD ile uzun bağları var. Bu bağların güçlendirilmesi ve korunması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Rusya’nı Soçi kentindeki Devlet Başkanlığı Resmi Konutu’nda bir araya gelmiş ve iki liderin görüşmesi iki saat 45 dakika sürmüştü. Görüşme sonrası sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Mevkidaşım Putin ile verimli bir görüşme gerçekleştirerek Soçi’den ayrıldık…” demişti. Putin ise Erdoğan’a ziyareti için teşekkür etmiş ve “Görüşme çok yararlı ve kapsamlıydı, temasta kalmaya devam edeceğiz” demişti. İki lider görüşme sonrası kameralar karşısına geçmemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.