Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi Zirvesi’nden dönüyor: “Suriye’de barış Türkiye ve Rusya ilişkilerine bağlı”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Soçi kentindeki Devlet Başkanlığı Resmi Konutu’nda bir araya geldi. İki lider arasındaki görüşme iki saat 45 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile verimli bir görüşme yaptıklarını dile getirdi. Erdoğan sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Mevkidaşım Putin ile verimli bir görüşme gerçekleştirerek Soçi’den ayrıldık…” dedi.

Putin ise Erdoğan’a Soçi ziyareti için teşekkür etti ve “Görüşme çok yararlı ve kapsamlıydı, temasta kalmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Gerçekten dostlar bu tür zor günlerde belli oluyor” 

Görüşmenin basına açık kısmında Putin’e teşekkür ederek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’deki yangınlarda Rusya’nın verdiği desteğin altını çizdi. Yangın söndürme çalışmaları sırasında hayatını kaybeden Rus pilotlar için başsağlığı dileyen Erdoğan, “Telefonla gerçi bu konuyu görüştük ama onun için tekrar başsağlığı diliyorum. Gerçekten dostlar bu tür zor günlerde belli oluyor” dedi. 

“Attığımız adımlardan geri dönmemiz mümkün değil”

Putin ile yapacakları görüşmede bir diğer önemli konunun savunma sanayiinde beraber atılan adımlar olduğunu vurgulayan Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta da kendisine benzer soruların sorulduğuna dikkat çekti. Erdoğan, “Biz onlara gerekli cevapları verdik. Attığımız adımlardan geri dönmemiz mümkün değil” diye konuştu.

“Suriye ile ilişkili birlikte attığımız adımlar büyük önem arz ediyor”

Suriye konusundaki son duruma da değinen Erdoğan, şunları kaydetti: “Suriye ile ilişkili birlikte attığımız adımlar büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı yine Türkiye ve Rusya ilişkilerine bağlı. Özellikle şuna inanıyorum, bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var.”

“Önümüzdeki yıl Akkuyu’daki birinci ünitenin açılışını yapabileceğiz”

Mersin-Akkuyu’da inşa edilen nükleer santral hakkında da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önümüzdeki yıl, öyle zannediyorum ki Akkuyu’daki birinci ünitenin açılışını yapabileceğiz. Yoğun bir çalışma var. Şu anda orada 13 bin insan çalışıyor, bunların 10 bini Türk, 3 bini Rus ama bunların tamamına yakını da Rusya’da eğitim aldı. Bu da tabii yine aramızdaki ilişkilerin pekişmesine neden oluyor” dedi. 

“Erdoğan ile görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor”

Koronavirüs salgını döneminde Erdoğan ile bir buçuk senedir yüz yüze görüşemediklerini fakat her fırsatta telefonla konuştuklarını dile getiren Putin, “Erdoğan ile görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor. Ancak ilgili kurum ve kuruluşlarımız uzlaşı bulabiliyor” diye konuştu.

Türkiye-Rusya ilişkilerindeki önemli konu başlıklarına da değinen Putin, şunları söyledi:

“Türkiye’nin Rusya yatırımları toplam 1.5 milyar, Rusya’nın Türkiye yatırımları 6.5 milyar dolara ulaştı. Büyük projelerin hepsi planlı şekilde devam etmektedir. Karabağ’da işbirliğimiz hem ateşkesin sağlanmasında hem de ilerideki daha sağlam kalıcı bir barışın sağlanmasına yönelik önemli bir unsurdur. İkili ticaret hacmimiz bu yılın ilk dokuz ayında yaklaşık yüzde 50 arttı. Salgın döneminde kaybettiklerimizi telafi etmekle kalmadık, önemli bir artış da sağladık.”

“Türkiye ile işbirliğimiz, uluslararası arenada başarılı bir şekilde sürüyor”

Türkiye ile işbirliklerinin uluslararası ortamda da başarılı bir şekilde sürdüğünü vurgulayan Putin, “Burada hem Suriye hem de Libya ile ilgili tutumlarımızı kastediyorum. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınırda Rus-Türk ateşkesi kontrol merkezi aktif bir şekilde çalışıyor. Bu işbirliğimiz hem ateşkesin sağlanmasında hem de ilerideki daha sağlam kalıcı bir barışın sağlanmasına yönelik önemli bir unsurdur” dedi.

Erdoğan ile Putin’in bugünkü Soçi zirvesi, 2021 yılındaki “ilk yüz yüze görüşme” olma niteliği taşıyor. İki lider en son, 5 Mart 2020 tarihinde Rusya’nın başkenti Moskova’da görüşmüşlerdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.