Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB Adalet Divanı’ndan Polonya’ya ceza: AB yasalarını uygulamadığı her gün için 1 milyon euro ödeyecek

Avrupa Adalet Divanı (ECJ), Polonya’ya Avrupa Birliği (AB) yasalarını uygulamadığı her gün için 1 milyon euro para cezası verdi. Polonya Anayasa Mahkemesi, ekim ayının başında AB yasalarının önceliğini reddederek tartışmalara yol açmıştı. Polonya hükümeti, cezayı “şantaj” olarak değerlendirerek kınadı.

BBC’nin haberine göre, AB’nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı (ECJ), Polonya’ya, birlik yasalarını uygulamadığı her gün için 1 milyon euro para cezası verdi. Polonya Anayasa Mahkemesi, ekim ayının başında, bağımsızlığını zayıflattığını düşündüğü AB yasalarının önceliğini reddeden bir karar almıştı. Karar, birçok AB liderinin tepkisine yol açarken, Polonya’nın AB’den uzaklaşmasını nitelendiren “Polexit” tartışmalarını alevlendirmişti.

Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Muller, AB Adalet Divanı tarafından verilen ağır cezayı “şantaj” olarak değerlendirerek kınadı. AB ve Polonya arasında yükselen gerilimin Polonya’nın birlikteki üyeliğini riske atabileceği düşünülüyor.

Ursula von der Leyen: “Polonya, birliğin hukuk düzenine meydan okuyor”

Ursula Von der Leyen ve Mateusz Morawiecki

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Polonya Anayasa Mahkemesi’nin AB yasalarının önceliğini ortadan kaldırma kararını “Avrupa hukuk düzeninin birliğine doğrudan bir meydan okuma” olarak değerlendirmişti.

Mateusz Morawiecki: “AB başımıza silah dayayarak kararlarımıza karışıyor”

Söz konusu tartışma Polonya Yüksek Mahkemesi tarafından, 2018’de yolsuzlukla mücadele için kurulan disiplin kurulunun üst düzey yargıçları kontrol etmek ve “gerektiğinde” cezalandırmak için kullanılması nedeniyle başladı. Temmuz ayında Avrupa Adalet Divanı, yeterince bağımsız ve tarafsız olmadığı için disiplin kurulunun kapatılmasına karar verdi. Öte yandan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, AB’nin “kafalarına silah dayayarak” kendilerinde taleplerde bulunduğunu söyledi. Morawiecki, AB kurumlarının Polonya’ya ülkedeki yargı sistemini nasıl düzenleyeceğini söylemeye hakkı olmadığını belirtti. Morawiecki, disiplin kurulunun kaldırılacağını söylese de konuyla ilgili bir tarih vermedi.

Polonya’nın koronavirüs yardımları hala ödenmedi

AB ve Polonya arasındaki gerilimi artıran diğer bir faktör de Avrupa Komisyonu’nun Polonya için ayrılan 57 milyar euro koronavirüs salgın yardım fonunun henüz onaylamaması. Diğer yandan yargı bağımsızlığı tartışmaları çözüme ulaşana kadar koronavirüs yardım ödemeleri gönderilmeyebilir. 26 Ekim Salı günü Polonya’daki araştırma, halkın yüzde 40,8’inin hükümetlerinin yenilgiyi kabul etmesi ve kavgayı bitirmesi gerektiğine, yüzde 32,5’inin ise uzlaşması gerektiğini inandığını gösterdi.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.