Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

20 dakika planlanıyordu, 1 saatten fazla sürdü: Erdoğan-Biden görüşmesi sona erdi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden arasındaki görüşme sona erdi. İki liderin G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulundukları İtalya‘nın başkenti Roma‘daki görüşmesi 1 saat 5 dakika sürdü. Görüşme sonrası basına açıklamada bulunulmadı.

İki liderin görüşmesi 1 saat 5 dakika sürdü.

Beyaz Saray tarafından paylaşılan programa göre görüşmenin 20 dakika sürmesi bekleniyordu fakat görüşme bir saatten fazla sürdü. İki liderin baş başa görüşmesine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da katıldı.

Görüşmeye dışişleri bakanları da katıldı.

“Ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındı”

İletişim Başkanlığı, Biden-Erdoğan görüşmesine yönelik açıklamalarda bulundu. İletişim Başkanlığı tarafından paylaşılan açıklamada, görüşmede, ABD ile ikili ticaret hacminin artırılması konusunda atılacak adımların ele aldığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkan Biden ile görüşmesinde “iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığı” bildirildi.

Reuters’a konuşan Türk yetkili de görüşmenin “olumlu bir havada” geçtiğini aktardı.

Beyaz Saray’dan açıklama: “S-400’lere dair endişeler not edildi”

Beyaz Saray’dan paylaşılan yazılı açıklamada ise Biden’ın Erdoğan’a, “yapıcı ilişkileri sürdürme, işbirliği alanlarını genişletme ve anlaşmazlıkların etkin bir şekilde yönetme arzusunun” altını çizdiği aktarıldı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Biden savunma ortaklığını ve Türkiye’nin NATO müttefiki olarak önemini teyit etti ancak ABD’nin Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri konusundaki endişesini not etti. Biden barış ve refah için güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının ve hukukun üstünlüğünün de önemini vurguladı.”

Biden’ın Türkiye’nin Afganistan’da NATO misyonu çerçevesinde 20 yıla yakın bir süredir katkılarının takdir ettiği ifade edilen açıklamada, görüşmede Libya’daki seçimler, Doğu Akdeniz’deki son durum ve Güney Kafkasya’nın da ele alındığı belirtildi.

“F-16’lar konusundaki talep dikkate alındı”

Reuters’a konuşan ABD’li bir yetkili görüşmede F-16’lar konusunun da ele alındığı belirtti. Biden’ın Erdoğan’a “Türkiye’nin F-16’lar ile ilgili talebini dikkate aldıklarını fakat bu konuda ABD’de geçirilmesi gereken bir süreç olduğunu söylediğini” aktardı.

“İyi bir görüşme umuyoruz”

İki lider görüşme öncesi kameralar karşısına geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden

Görüşme öncesi CNN International muhabiri Kevin Liptak’ın, Biden’a yönelik sorduğu “Türkiye’ye F-16’ları vermeyi planlıyor musunuz?” sorusuna Biden, “İyi bir görüşme yapacağımızı umuyorum” diyerek cevap verdi.

Masada hangi konular vardı?

İki liderin görüşmesinde masadaki en önemli konunun F-16’lar olması bekleniyordu. F-16’ların satışının yanı sıra Suriye ve Libya gibi bölgesel meselenin de ele alınacağı belirtilmişti.

ABD’li bir yetkili görüşme öncesi Reuters’a verdiği demeçte, Başkan Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “acele ile karar almanın Türkiye-ABD ilişkilerine fayda sağlamayacağını belirteceği ve krizlerden kaçınması konusunda uyarıda bulunacağını” belirtmişti. Yetkili, “Başkan Biden, gelecekte o tür krizlerden kaçınmanın bir yolunu bulmamız gerektiğini ve aceleci davranışların ABD-Türkiye ortaklığı ile ittifakına fayda getirmeyeceğini söyleyecek” ifadelerini kullanmıştı.

Yetkili, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Büyükelçisi de dahil olmak üzere iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrıda bulunan 10 büyükelçiyi sınır dışı etmesi halinde, Biden-Erdoğan görüşmesinin yapılamayacağını da sözlerine eklemişti. Yetkili, “Sorun şimdilik çözüldü” ifadelerini kullanmıştı.

İki liderin ikinci yüz yüze görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın görüşmesi, Biden’ın göreve başladığından beri ikinci yüz yüze görüşmeleri olma niteliği taşıyor. İki lider daha önce 14 Haziran’da NATO Liderler Zirvesi kapsamında bulundukları Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelmiş ve görüşme 90 dakika sürmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.