Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilişsel davranışçı terapinin öncüsü Aaron Beck, 100 yaşında hayatını kaybetti

Bilişsel davranışçı terapinin öncüsü olarak kabul edilen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı psikiyatrist Dr. Aaron Beck, 100 yaşında hayatını kaybetti. Kendisi de babası gibi bilişsel psikoloji alanında çalışan Dr. Judith Beck, vefatının ardından babasını “Ruh sağlığı alanını değiştirdi” diyerek andı.

Başlangıçta depresyonu yönetmek için geliştirilmiş bir yöntemi olarak bilinen bilişsel davranışçı terapi, insanların hissettiklerini ve davranışlarını iyileştirmek için düşündüklerini değiştirmeye yardımcı olmayı hedefleyen bir yöntem.

Dr. Beck kariyeri boyunca yüzlerce makale ve 25 kitap yazdı. Beck’in çalışmaları depresyon ve diğer psikolojik bozuklukların teşhis ve tedavisinde önemli bir rol oynadı.  

Aaron ve Judith Beck

Kendisi de babası gibi bilişsel psikoloji alanında çalışan ve babasının çalışmalarını “Ruh sağlığı alanını değiştirdi” diye tanımlayan kızı Dr. Judith Beck, Dr. Aaron Beck’in pazartesi sabahı (2 Kasım) evinde huzur içinde hayatını kaybettiğini belirtti.

Aaron Beck kimdir?

Aaron Beck, Temmuz 1921’de ABD’nin Rhode Island eyaletinde Rus Yahudi göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Brown Üniversitesi’nde eğitim gören Beck, ardından Yale Üniversitesi’nden tıp diploması ile mezun oldu.

Aaron Beck

Beck, insanların geçmişlerindeki çatışmaları ortaya çıkarmaya odaklanan tipik Freudyen psikanalizin temelini sorgulamaya başladı ve bir kişinin bilinçaltına odaklanmak yerine olumsuz düşüncelere odaklanarak çalışmalarını şekillendirmeye çalıştı. 

Kendisinin ve babasının enstitülerinin çalışmalarından gurur duyduklarını belirten kızı Judith Beck, “Beklentilerimizin ötesinde başarılı olduk” dedi. 

Kaynak: BBC

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.