Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de 5-11 yaş grubundaki çocukların aşılanması 8 Kasım’da başlayacak, İran Dışişleri Bakanı koronavirüse yakalandı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 15 milyon koronavirüs aşısının 5-11 yaş grubundaki çocuklara uygulanmasına 8 Kasım’da başlanıyor. Çin’de Şanghay Disneyland’de bir kişinin koronavirüs testinin pozitif çıkması nedeniyle oyun parkına giden 34 bin ziyaretçi karantinaya alındı. Avustralya Çin’in Sinopharm aşısını tanıdı. İran Dışişleri Bakanı koronavirüse yakalandı. Bahreyn 5-11 yaş arası çocuklara Pfizer aşısının uygulanmasını onayladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs vakalarını Medyascope sizin için derledi.

ABD’de 5-11 yaş arası çocuklara koronavirüs aşısı uygulanacak

Beyaz Saray’dan pazartesi günkü (1 Kasım) yapılan açıklamada, 5-11 yaş grubundaki çocuklara Pfizer&BioNTech koronavirüs aşısı uygulanacak. Ancak tedarik sorunları nedeniyle aşı uygulaması önümüzdeki haftadan önce başlayamayacak. 

Beyaz Saray Koronavirüs Müdahale Koordinatörü Jeff Zients, 5-11 yaş grubundaki çocuklar için özel olarak formüle edilmiş milyonlarca dozun önümüzdeki birkaç gün içinde dağıtım merkezlerine ulaşmaya başlayacağını ve federal hükümetin uygun olan 28 milyon çocuk için yeterli miktarda aşı tedarik ettiğini söyledi. 

Zients gazetecilere verdiği demeçte, “Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) kararını beklemeden yürütmeye hazırız. 8 Kasım haftasından itibaren 5-11 yaş arası çocuklara yönelik aşı programımız tüm hızıyla başlayacak” dedi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) geçen cuma günü (29 Ekim), 5 ile 11 yaş arasındaki çocuklar için Pfizer&BioNTech koronavirüs aşısına onay vermişti.

Bahreyn’de de çocuklara aşılama başlıyor

Bahreyn hükümetinin açıklamasında 5-11 yaş arasındaki çocuklara Pfizer&BioNTech koronavirüs aşısının acil uygulanması için onay verildiği duyuruldu. Ulusal Sağlık Düzenleme Kurumu’na dayandırılan açıklamada kararın, bir araştırma kapsamında 5 ile 11 yaş arası 3 bin 100 çocuğa uygulanan aşının bu yaş grubunda yüzde 90,7 oranında etkili olduğunun saptanması üzerine alındığı belirtildi. Araştırmaya katılan çocukların hiçbirinde yan etki gelişmediği açıklandı. Bahreyn, 2022 yılının başında 5-11 yaş arası çocuklar için aşı tedarikinde bulunacak. 

Şanghay Disneyland’e giden 34 bin ziyaretçiyi karantina altında

Çin hükümeti, Şanghay’daki Disneyland’i bölgede bir Delta varyantı tespit edilmesi üzerine kapattı. Dünyaca ünlü oyun parkını ziyaret eden 34 bin kişi test yapılarak karantinaya alındı. Gece geç saatlerde 200’den fazla otobüs, insanları iki gün boyunca karantina ve daha fazla test için evlerine götürdü. Hafta sonu parkı ziyaret eden 100 bin kişiye daha test yapılacağı belirtildi.  

Avustralya, Sinopharm aşısını tanıdı

Avustralya hükümeti, pazartesi günü (1 Kasım) Çin’in Sinopharm aşısını tanıdığını açıkladı. Avustralya Terapötik Ürünler İdaresi (TGA), aşıların koruma sağladığını ve gelen bir yolcunun Avustralya’dayken koronavirüs enfeksiyonunu başkalarına bulaştırma veya koronavirüs nedeniyle akut olarak hasta olma olasılığını potansiyel olarak azalttığını gösteren ek bilgiler elde ettiklerini bildirdi.

Avustralya tarafından Çin aşısının tanınması, Canberra’nın koronavirüsün kökenini araştırma talebinin neden olduğu iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin en düşük seviyesinde olduğu bir zamanda geldi. Avustralya daha önce de Çin’in Sinovac ve Hindistan’ın Bharat Biotech aşılarını onaylamıştı.  

Hükümetten yapılan açıklamada, Çin ve Hindistan aşılarının tanınmasının, “Çin ve Hindistan’ın yanı sıra bu aşıların yaygın olarak kullanıldığı bölgemizdeki diğer ülkelerin birçok vatandaşının, Avustralya’ya girişte artık tam olarak aşılanmış sayılacağı anlamına geldiği” belirtildi.  

Avustralya, salgının Aralık 2019’da patlak vermesinden bu yana bin 743 ölüm, 172 bin 30 koronavirüs vakası bildirdi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan koronavirüse yakalandı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan‘ın koronavirüse yakalandığı açıklandı. Dışişleri Bakanlığı, pazartesi günü (1 Kasım) erken saatlerde yaptığı açıklamada, programında kasım ayının sonunda Hint-İran Ortak Ekonomik Komisyonu toplantısı görünen Abdullahiyan’ın Yeni Delhi’ye gidip gidemeyeceğine dair herhangi bir bilgi verilmedi.  

Abdullahiyan, bu ayın sonuna kadar devam etmesi beklenen 2015 nükleer anlaşmasının yeniden başlamasına ilişkin müzakerelerde doğrudan yer almıyor.

Kaynak: Reuters, The Guardian

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.