Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MEB 2022 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor – Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: “Ana odağımız eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi ve eğitimde kalitenin artırılmasıdır”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bakanlığının 2022 bütçesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında, komisyona bakanlık çalışmaları ve bütçe hakkında bilgi verdi. Eğitime ayrılan bütçe ile 2022 yılında okullar arası başarı farklarının azaltılması, fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi ve kalitenin artırılmasına yönelik çalışmaların yapılacağını belirten Özer, “Toplumun tüm kesimlerini içine alan, örgün ve yaygın eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütebilmek için eğitim bütçemiz, 274 milyar 384 milyon 474 bin TL olarak belirlenmiştir” dedi. Koronavirüsle mücadele kapsamında bir doz aşı olan öğretmen oranının yüzde 93’e ulaştığını vurgulayan Özer, en az iki doz aşısını olan öğretmen oranının ise yüzde 87 olduğunu aktardı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okul öncesi eğitimden başlayarak eğitim ve öğretimin her kademesinde öğrencilerin nitelikli eğitime eriştiği bir sistem oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Özer, Türkiye’de 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında resmî ve özel 14 bin 137 okul öncesi, 24 bin 778 ilkokul, 19 bin 323 ortaokul ve 13 bin 82 lise ile toplam 71 bin 320 okul ve bir milyon 171 bin 891 öğretmen ve açık öğretim öğrencileri de dahil olmak üzere 17 milyon 436 bin 532 öğrencinin bulunduğunu belirtti. Toplumun tüm kesimlerini içine alan örgün ve yaygın eğitim hizmetlerinin yürütülebilmesi için eğitim bütçesinin 274 milyar 384 milyon 474 bin Türk Lirası (TL) olarak belirlendiğini belirten Özer şöyle konuştu:  

“MEB bütçesi, 2022 bütçesinin yüzde 15,7’sini oluşturmaktadır. Eğitime ayrılan bu bütçe ile 2022 yılında okullar arası başarı farklarının azaltılması ile eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi ve böylece eğitimde kalitenin artırılması ana odağımız olacaktır.”

“2022 yılı bütçesinden öğrencilere doğrudan nakdi ve ayni olarak önemli destekler sağlamayı sürdüreceğiz”

Bir milyon 248 bin öğrencinin faydalandığı taşımalı eğitim ve yemek yardım programı için 6,3 milyar TL, 422 bin engelli öğrencinin faydalanacağı eğitim programları için yaklaşık 5,5 milyar TL, öğrencileri destekleme ve yetiştirme kursu çerçevesinde yaklaşık 1 milyar TL, ilköğretim ve ortaöğretimde toplam 271 bin öğrencinin faydalandığı burs, giyim ve kırtasiye yardımı ve harçlık ödemeleri için yaklaşık 2 milyar TL, pansiyonlarda barınan 273 bin öğrenciye barınma desteği olarak 1,4 milyar TL, ücretsiz kitap dağıtımı için 1,2 milyar TL, özel okul desteği kapsamında 1 milyar 12 milyon TL, 1416 sayılı Kanun kapsamında yurtdışında öğrenim gören dört bin 400 öğrenci için ise 914 milyon TL kaynak ayrıldı. 

“Temizlik malzemeleri için ayrılan ödenek miktarını 722 milyon TL’ye çıkarttık”

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun yüz yüze eğitimin devamlılığı için belirlediği kurallara uyarak yüz yüze eğitimi devam ettirme kararlılığında olduklarını belirten Özer, salgın koşullarında okulların ilk açılan ve en son kapanan yerler olması gerektiğini vurguladı ve şunları söyledi: 

“Okullarımızı yüz yüze eğitime açmak için alınması gereken önlemlerle ilgili çok kapsamlı bir çalışma yaptık. Okullarımızın ihtiyacı olan temizlik malzemeleri için ayrılan ödenek miktarını 10 kat artırarak 722 milyon TL’ye çıkarttık. Tüm okullarımızın maskeden dezenfektana, temizlik malzemesinden diğer hijyen malzemelerine kadar tüm ihtiyaçlarını karşıladık ve okullarımızın 2021 yılı sonuna kadar ihtiyaç duydukları tüm ödenekleri gönderdik. Okullarımızdaki temizlik personeli sayısını artırdık.”

“Türkiye’de 289 okulda ikili eğitime geçildi”

Türkiye genelinde 850 bin dersliğin yüzde 56’sında öğrenci sayısının 25’in altında olduğunu belirten Özer, 35’ten fazla öğrenci bulunan sınıfların oranının ise yüzde 13,4 olduğunu söyledi.  Kalabalık sınıfların yaygın olmadığını belirten Özer, kalabalık sınıflar için il milli eğitim müdürlüklerine gerekli önlemleri alma ve gerekirse ikili eğitime geçme veya ders saati süresinin kısaltılması yetkisinin verildiğini belirterek, bu kapsamda Türkiye’de 289 okulda ikili eğitime geçildiği bilgisini paylaştı.  

Eğitimde kalitenin sürekli artırılmasına ve eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesine odaklanılacağını belirten Bakan Özer, 1-3 Aralık 2021 tarihleri arasında Ankara’da toplanacak 20. Millî Eğitim Şûrası’nın başlığının “Eğitimde Fırsat Eşitliği” olarak belirlendiğini söyledi. Şûrada üç ana konuda çalışma grupları kurulacağını aktaran Özer, konuların “Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği”, “Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi” ve “Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi” olacağını söyledi. 

“Öğretmen başına düşen öğrenci sayımız, ilköğretimde 15’e, ortaöğretimde de 13’e düşmüştür”

Görev yapmakta olan bir milyon 200 bin öğretmenin bulunduğunu aktaran Özer, “Hükümetlerimiz döneminde atanan öğretmen sayımız, mevcut resmi öğretmen sayısının yüzde 73’üne karşılık gelmektedir. Bu aynı zamanda genç bir öğretmen kadrosuna sahip olduğumuzu göstermektedir. 40 yaş ve altındaki öğretmen sayımız toplam öğretmen sayımızın yüzde 60’ına tekabül etmektedir. Gerçekleştirilen öğretmen atamalarıyla birlikte ülkemizin tüm coğrafi bölgelerindeki öğretmen başına düşen öğrenci sayısı azalmıştır. Bu kapsamda öğretmen başına düşen öğrenci sayımız, ilköğretimde 15, ortaöğretimde de 13 olmuştur.” dedi. 

“5 yaş grubunda yüzde 78 olan okullaşma oranını ise yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyoruz”

“Temel Eğitimde 10 bin Okul Projesi” kapsamında üç bin yeni anaokulu, 40 bin yeni anasınıfı dersliği açılacağını söyleyen Özer, “Özel eğitim anaokulları daha erişilebilir hale getirilecek, temel eğitimde tüm okulların imkân farklılıkları ortadan kaldırılacaktır. Üç yaş grubunda yüzde 4 olan okullaşma oranını yüzde 50’ye, dört yaş grubunda yüzde 35 olan okullaşma oranını yüzde 70’lere ve beş yaş grubunda yüzde 78 olan okullaşma oranını ise yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.  

Özer, beş yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınmasına ilişkin de şunları söyledi: 

Beş yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınıp, alınmaması yüce Meclisimizin takdiridir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak bizim kısa vadedeki hedefimiz, beş yaş çocuklarımızın yüzde yüzüne eğitim sunabilecek bir altyapı ve kapasiteyi hazır hale getirmek ve tüm vatandaşlarımızın hizmetine sunmaktır. Başta İstanbul’da olmak üzere tüm yurt sathında yeni açacağımız okullar sayesinde, beş yaş çocuklarımızın tamamına ve kolay ulaşılabilir bir şekilde yaygınlaştırarak okul öncesi eğitim sunmayı amaçlıyoruz. Böylece hangi gelir grubundan olursa olsun tüm çocuklarımızın ilkokula daha hazırlıklı gelmelerini sağlamayı istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.