Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: HPV aşısı rahim ağzı kanserini yüzde 87’e kadar engelliyor

İngiltere’de yapılan bir çalışmaya göre ilaç şirketi GlaxoSmithKline’ın (GSK) ürettiği Cervarix aşısı yapılan genç kadınların HPV’ye (Human papilloma virus) bağlı rahim ağzı geliştirme ihtimali yüzde 87 azalıyor. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde artık Cervarix yerine daha başarılı bulunan Gardasil aşısı kullanılıyor. Ancak Cervarix’in başarısı, tüm HPV aşılarının başarısı için örnek oluşturabilir.

12-13 yaşlarında aşılarını yaptırmış 20’li yaşlardaki kadınların tümör taramalarında, aşılanmamış olanlara göre yüzden 87 daha az rahim ağzı kanserine yakalandığı görüldü. Ayrıca aynı yaş grubunda aşılanmış kadınlarda prekanseröz (kanser öncüsü) bir belirtinin yüzde 97 oranında düştüğü gözlemlendi.

Akademik The Lancet dergisinin çalışmasına göre, aşı olan kadınların rahim ağzı kanserine yakalanma ihtimali, 14-16 yaşları arasında aşılanmış kadınlarda yüzde 62, 16–18 yaşları arasında aşılanmış kadınlarda ise yüzde 34 azalıyor.

Araştırmacılar, bulgular için “HPV aşısının faydalarına karşı hâlâ tereddütlü olan kişilere büyük ölçüde güven vermeli” dedi.

Araştırma 13 yıllık bir periyotu inceledi

Cancer Research UK tarafından finanse edilen çalışmada, 20 ile 64 yaşları arasında rahim ağzı kanseri taraması yapılmış kadınlarda Ocak 2006’dan Haziran 2019’a kadar kaydedilen veriler incelendi. Cervarix aşısı, 2008 yılında piyasaya sürülmüştü.

Veriler, yaklaşık 13 yıllık süre boyunca İngiltere’de 28 bin kadar rahim ağzı kanseri teşhisinin ve 300 bin servikal intraepitelyal neoplazi (CIN3) adı verilen kanser öncesi bir durumun kaydedildiğini gösterdi.

Aşılanan genç kadınlarda, aynı yaştaki aşılanmamış kadınlarda beklenenden yaklaşık 450 daha az rahim ağzı kanseri vakası ve 17 bin 200 daha az CIN3 vakası görüldü.

Araştırmanın yazarı Soldan: “Sonuçların aşılanmayı teşvik edeceğini umuyoruz”

Çalışmanın ortak yazarı, İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı’ndan Kate Soldan, “Aşılama programının başarısı sadece aşının etkinliğine değil, aynı zamanda aşılanan nüfusun oranına da bağlı olduğundan, bu yeni sonuçların aşılamaya teşvik edeceğini umuyoruz” dedi.

GSK tarafından geliştirilen Cervarix, tüm rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık yüzde 80’inden sorumlu iki HPV tipine karşı koruma sağlıyor. Eylül 2012’den bu yana İngiltere’de Cervarix yerine Merck & Co şirketinin rahim ağzı, baş ve boyun kanserlerine neden olan dört HPV tipine karşı koruma sağlayan dörtlü aşı Gardasil kullanılıyor.

GSK, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Cervarix satışını, düşük talep nedeniyle durdurdu.

Rahim ağzı kanseri, genç kadınlarda nadir görülüyor. Aşıların etkisinin tam olarak değerlendirilebilmesi için kadınların ilerleyen yaşlardaki durumunun takip edilmesi gerekiyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.