Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısının ücretsiz olmasıyla ilgili dört kanun teklifi TBMM gündemine alınmadı – Rahim ağzı kanserine yakalanan her iki kadından biri hayatını kaybediyor

Rahim ağzı kanserine neden olduğu bilinen Human Papilloma Virüsü (HPV) aşısının Türkiye’de ücretsiz yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na dört ayrı kanun teklifi sunuldu. Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Muazzez Orhan Işık ve Ayşe Sürücü tarafından sunulan kanun teklifleri komisyonda görüşülmezken HPV aşısının ücretsiz olmasına dair talepler giderek artıyor. Medyascope’a kanun teklifleriyle ilgili konuşan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Kayseri Milletvekili İsmail Tamer “Bu muhalefetin sulandırdığı bir olay” derken HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Hükümetin sağlığa bakış açısı devasa hastaneler yapıp onları ‘yap-işlet-devret’ ile birilerine aktarmak” diye konuştu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Ali Şeker ise komisyonun bu yasama yılı içinde sadece bir kez toplandığını belirtti.

Rahim ağzı kanserine yakalanan iki kadından biri yaşamını yitiriyor

HPV virüsü başta rahim ağzı kanseri olmak üzere, anüs kanseri, penis kanseri ve boğaz kanserine neden oluyor. Rahim ağzı kanserlerinin yüzde 99’u HPV virüsü nedeniyle oluşuyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her yıl dünyada 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konuluyor ve her yıl yaklaşık 250 bin kadın rahim ağzı kanserinden yaşamını yitiriyor. Ayrıca rahim ağzı kanseri, kadınların en çok yakalandığı dördüncü kanser türü. 

HPV aşısı, 2006-2020 yılları arasında 100’den fazla ülkenin ulusal aşı programına girdi. HPV aşısının düzenli bir şekilde uygulandığı gelişmiş ülkelerden toplanan veriler, aşının 15-19 yaş arası genç kadınlarda HPV enfeksiyonu oranını yüzde 83 azalttığını gösteriyor. Ayrıca aşı sayesinde 20-24 yaş arası kadınlarda enfeksiyon oranının yüzde 66 düştüğü belirtiliyor. 

HPV aşısı Türkiye’nin ulusal aşı programında yer almıyor. Tek dozunun piyasa fiyatı 695 lira olan HPV aşısının, uygulandığı yaş aralığına göre iki ya da üç doz yapılması gerekiyor. Üç doz aşının toplam maliyeti 2 bin lira civarındayken bir rahim ameliyatının ücreti ise 10 bin ile 20 bin lira arasında değişiyor.

HPV aşılarının ücretsiz yapılması için TBMM’ye dört ayrı kanun teklifi verildi. İlki 22 Mart 2021’de o dönem CHP’de yer alan TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil tarafından verilen teklifler Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda gündeme alınmadı.

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit

HDP’li Gülistan Kılıç Koçyiğit: “Hükümetin sağlığa bakış açısı, devasa hastaneler yapıp onları ‘yap-işlet-devret’ ile birilerine aktarmak”

HPV aşısının ücretsiz olması için kanun teklifi veren HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, kanun tekliflerinin gündeme alınmamasını eleştirerek şunları söyledi: “Ne yazık ki Türkiye’de mevcut hükümetin, bu konuda hiçbir duyarlılığı yok. Sağlığa bakış açıları devasa hastaneler yapıp onları ‘yap-işlet-devret’ ile birilerine aktarmaktan ibaret. Toplum sağlığını koruma, hastalıkları doğmadan önleme gibi bir perspektife sahip değiller. Bu nedenle de aşılama gibi bütün hastalıkları önceden engelleyebilecek, o hastalığın kişi için yarattığı sağlık riskini ve ülke için yarattığı sağlık maliyetini ortadan kaldıracak bir uygulamayla ilgilenmiyorlar. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin etkisiyle muhalefetten gelen hiçbir teklif toplum yararına da olsa değerlendirilmiyor.” 

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker

CHP’li Ali Şeker: “Sağlık Komisyonu son yasama yılında sadece bir kere toplandı”

CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık Komisyonu Üyesi Ali Şeker, tekliflere ilişkin görüşlerini Medyascope’a şöyle değerlendirdi: “Daha önce genel kurul konuşmalarımızda ücretsiz olmasıyla ilgili taleplerimizi ilettik. ‘İnsanlar bırakalım hasta olsunlar, tedavileriyle meşgul olalım’ diye değil ‘Hasta olmamaları için neler yapabiliriz’ diye düşünmemiz lazım. Rahim ağzı kanseri de önlenebilen bir hastalık. Aşılamayla kadınların kansere yakalanması ve kaybedilmesi önlenmeli.” 

Sağlık Komisyonu’nun son yasama yılında sadece bir kere toplandığını ve komisyonun gelen kanun tekliflerini görüşmediğini belirten Şeker, “Komisyon bizim talebimiz üzerine sadece pandemi ile ilgili toplandı. Kanun tekliflerini görüşmek için bir daha toplanmadı. Maalesef AKP, saraydan gelen ya da bakanlıktan gelen talepler dışında bir kanunun geçmesi için adım atmıyor” dedi.

AKP Kayseri Milletvekili İsmail Tamer

AKP’li İsmail Tamer: “Bu, muhalefetin sulandırdığı bir olay”

Kanun teklifiyle ilgili Medyascope’a konuşan AKP Kayseri Milletvekili ve Sağlık Komisyonu üyesi İsmail Tamer ise yurtdışından gelen aşıların ücretsiz yapıldığını, HPV aşılarının da ücretsiz yapılacağını söylerken teklifin komisyonda görüşülmeme nedenini ise şöyle açıkladı: “Görüşülmemiş olabilir, bu Meclis’in programıyla ilgili bir hadise, AKP’nin tutumuyla ilgili değil. Bir doktor ve yıllardır bu işin içinde bulunan biri olarak, bana göre bu konunun tartışılması bile yanlış. Bu, muhalefetin sulandırdığı bir olay.”

“Bu teklifin AKP’den gelmesi zaten mümkün değil”

Tamer teklifi onaylayıp onaylamayacaklarının sorulması üzerine ise “İster istemez onaylanmalı. Teklif kimden geldi bilmiyorum henüz daha böyle bir şey görmedim ama bu teklifin AKP’den gelmesi zaten mümkün değil, böyle bir şey olamaz” dedi.

“Teklif verseler ne olacak, vermeseler ne olacak?” 

“Zaten HPV aşısını paralı yapmıyoruz ki” diyen Tamer, Medyascope muhabirinin aşının bir dozunun 695 liraya yapıldığını hatırlatması üzerine şunları söyledi: “O teklif bana göre yanlış bir teklif, o konudan SGK sorumlu. Teklif verseler ne olacak, vermeseler ne olacak? Bu konu siyasetten başka bir şey değil. Aşıların hepsi Türkiye’de ücretsiz, HPV aşısıyla ilgili karar alınmadığı için ücretli yapılıyor. Beklesin insanlar biraz, çok uzun sürmez.”

AKP’li Recep Şeker: “Tek başına bizim karar verebileceğimiz bir şey değil bu”

AKP Karaman Milletvekili ve Sağlık Komisyonu üyesi Recep Şeker ise bu konudaki teklifler hakkında bilgisi olmadığını söyleyerek, “Tek başına bizim karar verebileceğimiz bir şey değil bu. Ne kadarlık bir maliyeti var, nasıl uygulanacak, masaya yatırıp öyle karar vermemiz lazım” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.