Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçili akademisyenler, 43. İstanbul Maratonu’nda “özgür ve özerk üniversite” için koşacak

43. İstanbul Maratonu’na bu yıl Boğaziçi Üniversitesi’nden 200’e yakın öğrenci, mezun ve akademisyen de katılacak. Boğaziçililer, 7 Kasım Pazar günü yapılacak maratonda özgür ve özerk üniversite için koşacak.

Boğaziçi Üniversitesi İçin Mezunlar Girişimi (BUİM) tarafından organize edilen “Boğaziçi Koşuyor” adlı etkinlik dahilinde 53 Boğaziçi Üniversitesi akademisyeni, 15 kilometrelik bir parkur üzerinde “Özgür ve Özerk Üniversite” yazılı tişörtleri ile koşacak.

Üniversitede rektör atamasına karşı protestolar yılın başından beri aralıksız devam ediyor. Atanan rektör Prof. Dr. Melih Bulu’nun görevden alınmasının ardından göreve gelen Prof. Dr. Naci İnci’nin istifası talep ediliyor. Atama şekline itiraz eden ve rektörün seçimle belirlenmesini talep eden protestocular, üniversiteye polis müdahalelerinden ve protestocu öğrencilerin tutuklanmasından ötürü İnci’ye tepkili.

İstanbul Maratonu’na katılacak Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, koşunun protestolarının görünürlüğünü artıracağını düşünüyor.

Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Tınaz Ekim, herkese kararlılıklarını göstermek ve destek görmek amacıyla koşacaklarını söylüyor. Ekim, Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan haksızlıkları kabul etmiyoruz, özgür ve özerk üniversite talebimizden vazgeçmiyoruz” diyor. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Birkan Yılmaz, antrenmanlar sırasında üzerindeki tişörtü görenlerin olumlu tepkilerinin kendisini heyecanlandırdığını belirtiyor.

Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü’nden Doç. Dr. Engin Ader ise maratona katılmalarının kendisi için anlamını şöyle anlatıyor: “Topluca aynı hedefe yönelmenin bir dışavurumu. Maratonun sonunda zorluklara rağmen pes etmemenin ve hedefe varmanın verdiği tatmin, insanı hemen bir sonraki yarışı düşünmeye itecek kadar güçlü oluyor. İşte koşuya dair bu özellikler, özgür ve özerk bir üniversite için direnirken, güçlü ve katılımcı bir akademik geleneğe sahip olan üniversitemize sahip çıkarken yaşadıklarımıza ve yaşayacaklarımıza çok benziyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.