Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geleneksel Samoa tıbbında kullanılan “matalafi” bitkisi, ibuprofen kadar etkili olabilir

Araştırmacılar, Samoa’da bulunan “matalafi” bitkisinin yapraklarının kanser, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkları tedavi etmek için kullanılabileceğini ortaya koydu.

Yeni bir çalışma, Büyük Okyanus’un güneyindeki adalar ülkesi Samoa’da bulunan bir bitkinin yapraklarının, iltihabı azaltmada ibuprofen kadar etkili olabileceğini, hatta parkinson ve kanser gibi hastalıkları tedavi etmek için kullanılabileceğini saptadı. 

Yüzyıllar boyunca Samoa’da “matalafi” olarak bilinen “psikotria insularum” bitkisinin yaprakları, geleneksel tıpta ateş, vücut ağrıları, şişlikler, fil hastalığı ve solunum yolu enfeksiyonları ile ilişkili iltihabı tedavi etmek için kullanıldı. 

Samoa Bilimsel Araştırma Organizasyonu’ndaki bitkiler ve hasat sonrası teknolojiler bölümünün yöneticisi ve çalışmanın yazarı Seeseei Molimau-Samasoni, “Araştırma yaparken ilk başta şüpheciydim. Bu bitki hakkında, özellikle geleneksel tıpta, çok fazla batıl inanç vardı. Samoa halkının geleneksel ilaçlarına bilimsel değer sağlayıp sağlayamayacağımı öğrenmeye hevesliydim. Sadece antiinflamatuar olarak potansiyelinden değil, aynı zamanda kanser, nörodejeneratif hastalıklar, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve koronavirüs için bir tedavi potansiyelinden de söz edebiliriz” dedi.

Molimau-Samasoni ve meslektaşlarının bulguları hakemli olarak incelendi. Bulgular, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri’nde yayınlanacak.

Molimau-Samasoni, bitkinin geleneksel kullanımını anlattı: “Yapraklar doğranır ve suyu sıkılır. Geleneksel şifacılar bu suyu hastalarına içirir. Bazen iyi hissetmeyen birine masaj yapmak için veya bir yaraya uygulamak için de yaprakları kullanırlar.”

İnsanların modern tıbba ve alternatif tıbba aynı anda güvenmek yerine birini seçme eğiliminde olduklarını söyleyen Samasoni, “Birçok insan, geleneksel tıbbın sadece plasebo etkisi yarattığını düşünüyor. Ancak geleneksel tıbbın, örneğin aspirin de dahil olmak üzere, modern ilaç dünyasına önemli katkılar sağladığını hatırlamak gerekiyor” dedi.

Molimau-Samasoni, matalafi bitkisinin onaylanmış bir ilaç olarak piyasaya sürülmesinin muhtemelen yıllar süreceğini ancak ortaya koydukları bulguların sadece matalafi için değil, Samoa’nın geleneksel ilaçlarının nasıl kullanılabileceğine dair daha geniş araştırmalar için bir başlangıç olduğuna inandığını söyledi.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.