Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, 24 Aralık’taki seçimlerde cumhurbaşkanlığına aday olacak

Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başkanı Abdülhamid Dibeybe, gelecek ay düzenlenecek genel seçimlerde cumhurbaşkanlığına aday olmayı planlıyor. UBH oluşturulurken Başbakan Dibeybe ve kabinenin diğer üyeleri cumhurbaşkanlığı için aday olmayacaklarına dair söz vermişti.

Reuters haber ajansının üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Libya’daki Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başkanı Abdülhamid Dibeybe’nin 24 Aralık’taki seçimlerde cumhurbaşkanlığına aday olmayı planladığı belirtildi. Yetkili, aday kayıtlarının resmen açılmasında bir gün önce Reuters’a verdiği demeçte, “Dibeybe, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılma niyetini açıkladı” dedi. 

Abdülhamid Dibeybe

Dibeybe, on yıl önce Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana halk tarafından doğrudan seçilen ilk cumhurbaşkanı olabilir. Ancak Dibeybe’nin bu kararının, Libya’daki barış süreci kararlarını gölgede bırakan kurallar ile ilgili tartışmaları beraberinde getirmesi bekleniyor. Bunun sebebi de Dibeybe ve diğer kabine üyelerini, iç savaşın ardından kurulan UBH’ye atandıklarına cumhurbaşkanlığına aday olmayacaklarına dair beyanda bulunmaları.  

Dışişleri Bakanı Mengüş’ün görevden uzaklaştırılmasıyla başlayan gerilim tırmanıyor 

Libya Başkanlık Konseyi, ülkenin ilk kadın Dışişleri Bakanı Necla Mengüş’ü “idari ihlaller” gerekçesiyle görevden uzaklaştırıp, kendisine seyahat yasağı getirdi. Libya hükümeti ise bu kararı reddetti.  

Necla Menguş

Sözcü Necva Vahibe, Mengüş’ün dış politikayı konseyle koordinasyon içinde yürütmediği için görevden alındığı yönünde sosyal medyada dolaşan bir belgeyi doğruladı. Libya’nın Panorama TV kanalına konuşan Vahibe, konseyin iddia edilen idari ihlaller hakkında soruşturma başlattığını söyledi. 

Libya’nın geçiş hükümeti niteliği taşıyan UBH ise pazar günü (7 Kasım) yayımladığı açıklamada, dışişleri Mengüş’ün görevini normal bir şekilde yürüttüğünü belirterek kararı reddetti.   

Hükümetin Facebook sayfasında paylaşılan açıklamada, Libya Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin “atama yapmak, yürütme erki üyelerinin atamalarını iptal etmek, onları görevden uzaklaştırmak veya soruşturmaya tabi tutmak gibi bir yasal hakkı olmadığı” ve bu yetkilerin başbakana ait olduğu belirtildi.   

Seçim tarihi halen kesin değil 

Libya’daki seçimlere 50 günden az bir süre kalmışken ülkedeki Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerindeki kurallar üzerinde bir uzlaşı sağlayabilmiş değil. Ülkenin seçim yasası, halihazırda resmi görevde bulunan cumhurbaşkanı adaylarının oylama tarihinden üç ay önce görevlerinden ayrılmalarını zorunlu kılıyor. 

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde toplanan Libya Konferansları’nda, seçimlerin 24 Aralık’ta düzenlenmesine karar verilmişti. 

Dibeybe ve Erdoğan görüşmesi

Abdülhamid Dibeybe ve Recep Tayyip Erdoğan

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dibeybe’yi 5 Kasım Cuma günü İstanbula’daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde kabul etmişti. İkili basına kapalı bir görüşme yapmıştı.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.