Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: “Nükleer reaktörlerin inşasını yeniden başlatacağız”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkenin enerji kaynaklarında dışa bağımlılığını azaltmasına, küresel ısınma hedeflerine ulaşmasına ve fiyatları kontrol altında tutmasına yardımcı olması için yeni nükleer reaktörler inşa edeceklerini açıkladı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana dokuzuncu kez ulusa seslendi. Enerji fiyatlarının yükseldiği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine beş ay kala ulusa seslenen Macron, fiyatları “makul” düzeyde tutmak için yeni reaktörlerin inşa edilmesinin şart olduğunu söyledi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Macron, “Ülkemizde yıllar sonra ilk kez nükleer reaktörlerin inşasını yeniden başlatmaya ve yenilenebilir enerjiler geliştirmeye devam edeceğiz” dedi ve ekledi: “Fransa’nın enerji kaynaklarında dışa bağımlılığı azaltmasına, enerji bağımsızlığını garanti altına almaya ve özellikle 2050 yılındaki karbon nötr hedefine ulaşmak için bu gerekli.”

Macron, nükleer reaktörlerin inşasına yönelik ayrıntı açıklamadı fakat hükümetinin önümüzdeki haftalarda altı adet yeni basınçlı su reaktörünün inşasını duyurması bekleniyor. 

Macron göreve gelirken, nükleerin Fransa’nın enerji gücüne katkısını 2035 yılına kadar yüzde 75’ten yüzde 50’ye düşürme sözü vermişti.

Daha önce hükümet, devlete ait elektrik dağıtım şirketi EDF’nin (Electricite de France SA EDF.PA) Kuzeybatı Fransa’da bulunan Flamanville’deki EPR nükleer santrali tamamlanana kadar herhangi yeni bir üçüncü nesil EPR (European Presssurized Water Reactor) reaktör projesi başlatmayacağını açıklamıştı. 

Greenpeace’ten eleştiri

Greenpeace, Macron’un yeni reaktörler inşa etme planının “gerçeklikten kopuk” olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İkinci hatta üçüncü nükleer santralimiz için hazırlıklara başlayacağız”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Hizmet Binası ve Yapımı Tamamlanan Enerji Santrallerinin Açılış Töreni’ndeki konuşmasında Akkuyu Nükleer Santrali’nin ilk ünitesinin 2023 yılında devreye almayı planladıklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

“Türkiye’yi dünyada nükleer enerjiyi işleyen ve kullanabilen sınırlı sayıdaki ülkeler arasına dahil etmiş olacağız. Akkuyu’nun ardından süratle ikinci, hatta üçüncü nükleer güç santralimiz için hazırlıklara başlayacağız. Her ne kadar çevrecilik adına sokakları yakıp yıkanlar, attığımız her adım gibi bunu da eleştirseler de biz nükleer enerjiyi ülkemize kazandırmakta kararlıyız. Dünyanın 32 ülkesinde 443 nükleer güç santrali halen faaliyetteyken ‘Türkiye nükleer enerjiye sahip olmasın’ demek ihanet değilse gaflettir. Ülkemizin temiz nükleer enerjiye ulaşma çabalarını dile dolayanların, çevre duyarlılığından ziyade başka gündemlerle hareket ettiği açıktır.”

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.