Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Marie Antoinette’e ait iki elmas bileklik 8 milyon dolara satıldı

“Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler’’ sözüyle hatırlanan eski Fransa Kraliçesi Marie Antoinette’e ait iki elmas bileklik, İsviçre’deki müzayedede 8 milyon dolara satıldı. Bileklikler, açık artırmaya telefonla katılan ve ismini açıklamak istemeyen bir alıcı tarafından satın alındı.

Kraliçe Marie Antoinette, Fransız Devrimi sırasında giyotinle idam edilmeden önce, hapishaneden yazdığı bir mektupta mücevherlerle dolu tahta bir sandığın korunması için uzağa gönderilmesini istemişti. Müzayedede satışa sunulan iki bilezik de ülke dışına çıkarılan ve 200 yıldan uzun bir süre aile içinde kalan mücevherler arasındaydı. Müzayede evi, mücevherleri Marie Antoinette’nin hayatta kalan kızı Marie Therese’nin Avusturya’ya gelişinde aldığını açıkladı.

112 kesim pırlantadan oluşan bileklikler, müzayedede beklenen fiyatın iki katına satıldı. Christie’s Müzayede Evi’nin Avrupa Başkanı Franois Curiel, “Bu bileklikler ihtişamı ve dramıyla Fransız tarihinin en önemli dönemini anlatmak için zamanda yolculuk yaptı” dedi.

“Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler”

1755 yılında Avusturya’da doğan Marie Antoinette, geleceğin Fransa Kralı 16. Louis’in eşi olmak üzere çocuk yaşta Fransa’ya gönderilmişti.

Fransız halkı tarafından savurganlıkla ve kralı etkisi altına almakla suçlanan Marie Antoinette, Kral 16. Louis’den birkaç ay sonra, 1793’te giyotinle idam edilmişti.

Marie Antoinette, “Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” sözüyle hatırlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.