Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA’ya bütçe engeli: ABD, 2025 yılına kadar Ay’a astronot göndermeyecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2025 yılına kadar Ay’a astronot göndermeyecek. Eski ABD Başkanı Donald Trump ve yönetiminin 2024 yılına kadar Ay’a astronot gösterme planına atıfta bulunulan açıklamada, “Yönetimin aldığı bu karar, teknik açıdan uygun değil” denildi.

NASA, Artemis programı olarak adlandırılan uzaya astronot gönderme misyonunun ilk aşaması için 2024 yılını hedefliyordu. NASA Yöneticisi Bill Nelson, ABD Kongresi’nin Artemis programına yeterli bütçe sağlamadığını ve Orion kapsülü için daha fazla paraya ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Yetkililer, astronotların aya dönebilmesi için gereken yeni uzay giysileri için teknolojinin de hızlanması gerektiğini belirtti. NASA, bir Orion kapsülü ile ay roketinin, Uzay Fırlatma Sistemi veya SLS’nin ilk test uçuşunun önümüzdeki şubatta yapılmasını hedefliyor.

NASA: “Ay’a gitmeye hazırlanıyoruz”

Nelson gazetecilere verdiği demeçte, “Artemis, uzay çalışmalarımızın çok önemli bir parçası ve uzaya gitmeye hazırlanıyoruz. NASA, ABD’nin dünyadaki konumunu kazanmaya yardım etmeye kararlı” dedi.  

Çin’in iddialı ve agresif uzay programına işaret eden Nelson, Pekin’in Ay keşiflerinde ABD’yi geçebileceği uyarısında bulundu.  

NASA’nın Artemis uzay görevi kapsamında 2024’e kadar Ay’a insanlı uzay uçuşlarının yapılması planlanıyordu.

2019 yılındaki Ulusal Uzay Konseyi toplantısında, eski ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, astronotların beş yıl içinde “herhangi bir şekilde” aya inmesi çağrısında bulundu. Böylece NASA, 2028’de Ay’a iniş yapmak için hazırlık yapıyordu fakat bu planı dört yıl öne çekmek fazlasıyla iddialı görünüyor.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, 1 Aralık’ta ilk Ulusal Uzay Konseyi toplantısını düzenleyecek. Nelson, Harris’i cuma günü Maryland’in Goddard Uzay Uçuş Merkezi’ni ziyareti sırasında program ve maliyetler hakkında bilgilendirdiğini söyledi.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.