Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya-Belarus sınırında insanlık dramı: Polonya Savunma Bakanı, sınırdaki göçmenleri püskürtmek için 15 bin asker görevlendirdi

Polonya ile Belarus arasında yaşanan göçmen krizi devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, birliğin Belarus’a uyguladığı yaptırımları genişleteceğini açıkladı. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, gece boyunca birçok göçmenin Belarus sınırını geçip ülke sınırlarına girmeye çalıştığını söyledi. Blaszczak, sınırda buna benzer girişimler ile karşı karşıya kalabileceklerini belirterek, sınıra 15 bin asker konuşlandırdı. Rusya’ya ait iki adet bombardıman uçağının da Belarus üzerinde devriye gezdiği belirtildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, birliğin Belarus’a uyguladığı yaptırımları genişleteceğini ve bu yaptırımların hem kişileri hem de kuruluşlara yönelik olacağını söyledi.

Ursula von der Leyen

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile görüşmesinden sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan von der Leyen, “Sınırda yaşananlar Belarus ile Polonya arasındaki bir göçmen krizi değil. Bu durum, Minsk’teki otokratik rejimin, komşuların istikrarını bozma girişimidir” ifadesini kullandı.

Polonya sınıra 15 bin asker konuşlandırdı

Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak Polonya radyosuna verdiği bir demeçte, “Sakin bir gece geçirmedik. Gerçekten de Polonya sınırını aşmak için birçok girişimde bulunuldu. Polis, yaklaşık 50 kişinin karıştığı iki farklı olaydan söz etti. Dün de 599 yasa dışı sınır geçme girişimiyle bağlantılı dokuz kişi gözaltına alındı” dedi.

Polonya askerlerinin sınırdaki göçmenleri uzak tutmak için göz yaşartıcı sprey ve gaz bombası kullandığı da belirtiliyor.

Rusya, bölgeye iki adet bombardıman uçağı gönderdi

Rusya, Belarus ile Polonya arasındaki göçmen krizinden Avrupa Birliği’ni (AB) sorumlu tuttu. Moskova, Belarus’a destekte bulunmak için sınıra iki adet bombardıman uçağı gönderdi. RIA haber ajansının haberinde, Tu-22M3 bombardıman uçaklarının sınırda devriye gezdiği ve Belarus ile Rusya’nın ortak hava savunma sisteminin test edilmesine yardımcı olduğu belirtildi.

“Saldırının beyni Moskova’da”

Salı günü (9 Kasım) Belarus sınırındaki birlikleri ziyaret ettikten sonra acil olarak toplanan meclis oturumunda konuşan Başbakan Morawiecki, “Bu saldırının beyni Moskova’da, beyni Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’dir” ifadesini kullandı. Suçlamalarına devam eden Morawiecki, Rus ve Belarus liderlerini göçmenlerin Belarus üzerinden birliğe girmesine izin vererek AB’yi istikrarsızlaştırmaya çalışmakla itham etti.

Morawiecki yaşananları “İnsanların canlı kalkan olarak kullanıldığı yeni bir savaş türü” olarak tanımladı. Polonya’nın sınır güvenliğinin 30 yıldır ilk kez bu kadar “acımasızca saldırıya” uğradığını belirten Morawiecki, “Polonya, AB’de kaos yaratmak için tasarlanmış bir ‘sahne oyunu’ ile uğraşıyor” dedi.

Morawiecki’den Türkiye suçlaması

Morawiecki, Türkiye’nin İstanbul ile Minsk arasında bir köprü kurduğunu belirtti ve “Türkiye’nin hamlelerinin Belarus ve Rusya ile senkronize olduğunu görüyoruz. Bu durumdan rahatsızız” dedi. Bir ya da iki ay önce Türkiye’nin Polonya ile yakından çalışmak istediğini de hatırlatan Morawiecki, “Bu durum hoşumuza gitmiyor ve bu durumu Türk dostlarımıza gösteriyoruz” dedi.

Lukaşenko: “Deli değilim asla diz çökmeyeceğiz”

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko örtülü bir şekilde arkasında Rusya’nın desteği olduğunu söylerek göçmen krizindeki muhatap ülkeleri tehdit etti. Devlet haber ajansına konuşan Lukaşenko, “Sınırda Rusya’yı bir çatışmaya çekebilecek herhangi bir askeri tırmanıştan kaçınmak istiyoruz” dedi.

Lukaşenko, “deli olmadığını” ve her şeyin farkında olduklarını söyledi. Konuşmasına “Diz çökmeyeceğiz” diye devam eden Lukaşenko, AB’li muhataplarına meydan okumaya devam etti.

Morawiecki’nin açıklamaları üzerine Lukaşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüştü. Belarus hükümetinden konuya ilişkin paylaşılan mesajda, iki liderin de konuyu “etraflıca” ele aldığı dile getirildi.

Polonya uluslararası sığınma kurallarını hiçe sayıyor

Polonya, uluslararası sığınma kurallarına aykırı olarak göçmenleri Belarus’a geri göndermekle suçlanıyor. Ayrıca Polonya, gazetecilerin ve yardım kuruluşlarının bölgeye girmesine de izin vermiyor.

Bölgedeki göçmenlerden 33 yaşındaki Iraklı Shwan Kurd, “Hiçbir otorite, Belarus veya Polonya’nın herhangi bir yere girmemize izin vermiyor” dedi. Kurd, “Bu tuzaktan kaçmanın bir yolu yok. Polonya bizi içeri almıyor. Her gece üzerimizde helikopter uçuruluyor. Böylelikle uyumamıza izin verilmiyor. Açız, burada su, yemek yok. Küçük çocuklar, yaşlı adamlar, kadınlar ve aileler perişan halde” ifadelerini kullandı.

Litvanya’da teyakkuzda

Göçmen sorununun bir diğer muhatabı Litvanya, olası bir göçmen akınını engellemek için birliklerini Belarus sınırına yığdı. Hükümet, olağanüstü hal ilan etmenin ihtiyati bir karar olduğunu söyledi.

Belarus’tan yasadışı bir şekilde geçiş yaptıktan sonra Litvanya’da gözaltına alınan göçmenlerin terör örgütleriyle bağlantıları olduğundan şüphelenildiğini söyleyen Litvanya İçişleri Bakan Yardımcısı Kestutis Lancinskas, “Sınırı geçen çok sayıda insan olduğunda her zaman belirli bir risk seviyesi vardır. Bütün AB üyesi devletlerin bir terör tehdidi riski var. İstihbarat servisimiz bu tür faaliyetleri önlemek için ellerinden geleni yapıyor” dedi.

Yeni yaptırımlar yolda

AB ve NATO, Belarus Devlet Başkan Alexander Lukaşenko’yu Ortadoğu’dan kaçan çok sayıda insanı başkent Minsk’e almak ve ardından bu insanları Polonya ve Baltık devletleri sınırlarına göndererek Batı’ya karşı bir silah olarak kullanmakla suçluyor.

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko

Belarus’a yeni yaptırımların yolda olduğu belirtiliyor. Üç AB diplomatı, AB’nin Belarus’a daha fazla yaptırım uygulamaya yakın olduğunu belirtti. AB’li diplomatlar, Belarus Dışişleri Bakanı ve Belarus havayolu şirketi Belavia da dahil olmak üzere yaklaşık 30 kişi ve kuruluşu hedef alacak yaptırımların önümüzdeki hafta onaylayacağını söyledi.

Diplomatlar, AB ülkelerinin yerel mükerrer sigorta sektörünü ve sektörün devlet destekli ana şirketi olan BelarusRe’yi hedef alarak temmuz ayında Belarus’a uygulamaya başladığı ekonomik yaptırımları genişletmeyi de düşünüyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen başta olmak üzere AB yetkilileri, göçmenleri Minsk’e uçurmakla suçlanan uluslararası havayolları da dahil olmak üzere daha sıkı önlemler alınması çağrısında bulunmuştu.

Ne olmuştu?

Çoğunluğu Ortadoğu ülkelerinden gelen binden fazla göçmen, Polonya üzerinden Almanya gibi AB’nin merkezinde yer alan ülkelere ulaşmaya çalışıyor. Bölgede, Polonya güvenlik güçleri ile göçmenler arasında çok sayıda çatışma patlak verdi. Kalabalıktan bazıları, bir sınır çitini keserek veya kütüklerle ezerek Polonya’ya girmeye çalışırken, güvenlik güçleri insanları geri itmek için çeşitli kimyasal spreyler kullanıyor.

Göçmenler akşam olduğunda, Polonya sınırından birkaç metre ötede çadırlar kuruyor ve kamp ateşi yakıyor. Çoğu kadın ve küçük çocuktan oluşan kalabalık, gece boyunca donma noktasındaki sıcaklıkla, açlıkla ve susuzlukla mücadele ediyor.

Göçmenlerin büyük kısmını Iraklı Kürtler oluşturuyor. Irak Kürdistan’ı, kaçakçıların çeşitli Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden insanları Belarus’a gitmeleri için taşıdıkları önemli bir kanal olmuş vaziyette. Suriye ve Afganistan vatandaşları ile Kamerun ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi Afrika ülkeleri bu rotayı kullanarak AB’ye ulaşmaya çalışıyor. Her hafta yüzlerce göçmen Minsk’e geliyor. Krizin yakın zamanda bitmesi pek olası görünmüyor.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.