Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus ile Polonya arasında göçmen krizi: Belarus, Iraklı Kürtler’i sınıra yığıyor

Avrupa’da yaşamak isteyen çok sayıda düzensiz göçmenin Belarus üzerinden Avrupa Birliği (AB) sınırına geçmek istemesi Belarus ile Polonya sınırında tansiyonu yükseltti. Polonyalı yetkililer, sayıları bini bulan ve birçoğu Ortadoğu ülkelerinden olan göçmenlerin Belarus sınırından ülkeye girme girişiminin geri püskürtüldüğünü söyledi.

“Polonya’ya karşı düşmanca bir faaliyet”

Sosyal medyadaki videolarda, dikenli telin etrafında toplanan ve sınırı aşmaya çalışan yüzlerce insan görülüyor. Polonya hükümeti pazartesi günü (8 Kasım) bir kriz toplantısı düzenledi ve bölgeye 12 bin asker gönderileceğini belirtti. Varşova hükümeti ayrıca Belarus’u göçmenleri sınıra doğru yönlendirmekle suçladı ve yaşananları Polonya’ya karşı düşmanca bir faaliyet olarak nitelendirdi.

Polonya, Litvanya ve Letonya, son aylarda Belarus’tan yasadışı yollarla ülkelerine girmeye çalışan ve çoğunluğu Ortadoğu ve Asya’dan gelen düzensiz göçmen sayısında artış olduğunu belirtiyor.

https://twitter.com/MON_GOV_PL/status/1457709857566564354?s=20

AB, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’yu birliğin uyguladığı yaptırımlara misilleme olarak göçmen akışını kolaylaştırmakla suçluyor.

Mültecilere karşı jiletli tel

Polonya göçmen ve mülteci akınını sınıra jiletli tel örerek engellerken, bu uygulama eleştirilere neden oldu. Polonya Sınır Muhafızları da 9 Kasım Salı sabahından itibaren Kuznica’daki Belarus ile kara sınır kapısının kapatıldığını söyledi.

“İnsanlar Lukaşenko tarafından kullanıldıklarını biliyor ama başka seçenekleri yok”

Sınırı aşmaya çalışan göçmenler için ise hayat koşulları zor. Bahsi geçen sınır bölgesinde sıcaklık sıfırın altında. Polonya’dan sınır dışı edilen ve Belarus’a geri dönmelerine izin verilmeyen göçmenler, kendilerini Polonya ormanlarında mahsur kalmış ve donmak üzereyken buluyor. Şu ana kadar birkaç göçmenin hipotermiden hayatını kaybettiği belirtiliyor.

BBC muhabiri Paul Adams, eşi ve üç çocuğuyla birlikte sınırda bulunan Iraklı bir göçmen Barwa Nusreddine Ahmed ile görüştü. Iraklı göçmen, geçen ay Belarus’un başkenti Minsk’e geldiklerini ve an itibarıyla yiyecek ve içecek azlığı nedeniyle sınırda mahsur kalarak acı çektiklerini söyledi. 8 Kasım Pazartesi günkü sınırı aşma girişiminin sosyal medyada göçmenlerce organize edildiğini ancak Belaruslu otoritelerin de kendilerini buna zorladığını öne süren Ahmed, “İnsanlar Lukaşenko tarafından kullanıldıklarını biliyor ama başka seçenekleri yok” dedi.

Göçmenler AB’ye karşı bir tehdit unsuru olarak kullanılıyor

Sınırda yaşananlar 2021 ortasından itibaren artmaya başlayan tansiyonun başka bir krize dönüşüm evresi olarak değerlendiriliyor. AB ülkeleri, Lukaşenko rejimini, ardı ardına gelen AB yaptırımlarının intikamını almak için göçü bir silaha dönüştürmekle suçluyor.

Belarus-Polonya sınırındaki göçmenler.

Sınır boyundaki göçmenler, kendilerine Belarus askerlerinin Polonya ve Litvanya’ya yasadışı geçişlere yardımcı olduklarını belirtiyor. İddialara göre bir kısım göçmen kendi imkânlarıyla küçük gruplar halinde sınıra gelirken, bir başka grup ise Belarus’a ait askeri kamyonlarla sınıra getirildi. Kamyonla taşınanlara, sınırı nereden ve nasıl geçecekleri dahi anlatıldığı belirtiliyor. Ancak bu iddialar Belarus tarafından reddediliyor.

Polonya Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Pawel Soloch, “Sınırımıza yönelik göçmen saldırılarının yenileneceğini düşünüyoruz” dedi.

Sınırdaki göçmenlerin çoğunu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Şeladize bölgesinden gelenler oluşturuyor.

“Avrupa’ya yasadışı göçmen akışını derhal durdurulmalı”

Sınırdaki durum hakkında açıklamalarda bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB üyesi ülkeleri “insanların hayatlarını riske atmakla” suçladığı Lukaşenko rejimine karşı yeni yaptırımlar uygulamaya çağırdı.

Belarus’un göçmen akışını bir silah olarak kullandığını belirten Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de Lukaşenko’yu Avrupa’ya yasadışı göçmen akışını derhal durdurmaya çağırdı.

Belarus Sınır Muhafız Teşkilatı daha önce devlet medyasına verdiği demeçte, 2 binden fazla düzensiz göçmenin Polonya sınırının önünde toplandığını ve Avrupa’ya ulaşmak için sınırı aşmaya çalıştığını belirtmişti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) de konuya ilişkin , “Belarus-Polonya sınırından gelen görüntüler derinden endişe verici. Siyasi amaçlara ulaşmak için mültecileri ve göçmenleri kullanmak kabul edilemez. Şimdi harekete geçme zamanı. Belarus hükümetini insanların hayatlarını riske atmaktan kaçınmaya çağırıyoruz” açıklamasını yapmıştı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.